Helyi közélet

2018.01.18. 16:54

Séta a kultúra szigetén

Nyíregyháza - Új korában a csodájára jártak, a felújítás után pedig országos összehasonlításban is kiugróan népszerű a VMKK.

Nyíregyháza - Új korában a csodájára jártak, a felújítás után pedig országos összehasonlításban is kiugróan népszerű a VMKK.

A megyeszékhely arculatának meghatározó épületébe, a Váci Mihály Kulturális Központba (VMKK) látogatott legutóbb az Értékes Esték közönsége.

A helyi nemzeti értékeket bemutató programsorozat legutóbbi állomásán Tomasovszki Anita, a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Mészáros Szilárd egy fényképekkel illusztrált előadáson ismertette az épület történetét.

Csodájára jártak

– Eredetileg 1981. november 21-én nyitotta meg kapuit a megyei és városi művelődési központ. A Bán Ferenc tervezte épület megosztotta a nyíregyháziakat, az építészek viszont a csodájára jártak a világ szinte minden országából – tekintett vissza a kezdetekre a VMKK igazgatója.

– Később a megyei funkció megszűnt, voltak átszervezések, de az intézmény a városlakók megelégedésére működött. Azonban ami az 1980-as években pompásnak számított, a 2000-es évekre már megérett a felújításra. Felcsillant egy reménysugár 2009-ben, ám a statikai és talajproblémák miatt a pályázaton elnyert összeg kevésnek bizonyult. Az új városvezetés 2010-ben a zászlajára tűzte a VMKK ügyét, s a lakosság bevonásával keresték a megoldást. Felmerült még a bontás lehetősége is, de – a költségek lefaragásának köszönhetően – sikerült megoldást találni. Tanítványai révén az áttervezésből sem maradt ki Bán Ferenc. A költözés 2013-ban, a tulajdonképpeni munka egy évvel később, a lépcsősor bontásával kezdődött, majd teljesen lecsupaszították az épületet.

Fantasztikus megnyitó

– A pályázat a Kultúrsziget – Agóra Nyíregyháza címet kapta, ugyanis az érintett intézmények, a Kodály-iskola, a Városi Galéria, a Kölyökvár és a Pál Gyula Terem szigetszerűen helyezkednek el. Az építkezés több mint kétmilliárd forintba került, és ez meg is látszik rajta. Három éve, 2015. január 16-án nyitottuk meg a mai kor igényeinek is megfelelő épületet, s az első nagyrendezvény, a 5 Doors Show mindjárt fantasztikusan sikerült.

Országosan is kiugró

– Tavaly majdnem félmillió látogatónk volt, ami országosan is kiugró szám, a bevételeinket pedig megnégyszereztük a felújítás előttihez képest. Minden korosztályt igyekszünk megszólítani: Ki mit tud?-ot rendezünk az idősebbeknek, a Szépkorúak akadémiája pedig már kinőtte az eredeti termet. A legkisebbeket mesejátékokkal, koncertekkel, játszóházzal, kézműves-foglalkozással várjuk, a nyíregyházi vagy itt tanuló diákoknak szól a Like tehetségkutató, amit az idén is megrendezünk, komoly kiállításoknak, konferenciáknak adunk otthont, a Lehozzuk önnek a csillagokat című sorozatunk előadásain eddig mindig szükség volt pótszékekre – sorolta Mészáros Szilárd, aki azt is elárulta: májusban szeretnék bemutatni a Mágnás Miskát, ugyanis óriási igény van az operettre.

Az intézmény motorja

A program résztvevői ezután a „pincétől a padlásig” bejárták az épületet.

– A színházterem az intézmény motorja, szíve, lelke – magyarázta az igazgató, miközben megmutatta a mobil nézőteret, a hang- és fénytechnikát, a süllyeszthető színpadot, az eredeti tervekben szereplő, de csak a felújításkor megvalósult, látványos előadásokat lehetővé tévő, kilencméteres díszletliftet.

Megsúgta: a magyar kultúra napján is érdemes lesz idejében érkezni, hogy jusson hely a 400 férőhelyesre bővíthető nézőtéren.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában