Helyi közélet

2018.01.18. 17:25

Tanácsok hitelfelvételhez

Nyíregyháza - Tavaly év végére a hitelezés elérte a válság előtti szintet.

Nyíregyháza - Tavaly év végére a hitelezés elérte a válság előtti szintet.

Egyre többen veszünk fel hitelt, a legnépszerűbbek a személyi kölcsönök és a lakáshitelek. Azért, hogy ne legyen gond a visszafizetéssel, érdemes néhány tanácsot megfogadni.

A magyarok ismét bátran nyúlnak a hitelhez a 2017-es adatok alapján. Ha pénzre lenne szükségünk, legtöbbször személyi kölcsönt veszünk igénybe. Tavaly már annyit vettünk fel, ami a válság előtti szinteket idézi. Ráadásul a banki szakemberek szerint nem lesz megállás 2018-ban sem, amíg a bérek nőnek, a kamatok pedig alacsonyak maradnak.

Nem érdemes viszont elhamarkodott döntést hoznia annak, aki a kedvező ajánlatok láttán kölcsönt szeretne felvenni az idei célok megvalósításához. A Bank360 hitelszakértőit kérdeztük arról, hogy mire érdemes odafigyelnie annak, aki hitelfelvétel előtt áll. A portál munkatársai szerint megfelelő odafigyeléssel és tervezéssel akár több százezer forintot is megspórolhatunk, ha a hitelkeresésnél megfogadjuk az alábbi tanácsokat.

Legyünk tudatosak

A helyes hiteldöntéshez vezető első és legfontosabb dolog, hogy legyünk tisztában a lehetőségeinkkel. Bizonyos kérdésekre érdemes válaszolnunk, mielőtt kölcsönt veszünk fel. Mekkora hitelre van szükségünk célunk eléréséhez? Mekkora törlesztőrészletet tudunk biztonságosan fizetni havonta? Mennyire stabilak a bevételeink? Meglesz a munkahelyünk 10 év múlva is? Ha elveszítjük az állásunkat vagy megbetegszünk, miből fizetjük majd a törlesztőrészletet?

Ha tisztázzuk magunkban a kérdésekre adott választ és tervet készítünk, rengeteg jövőbeli problémának vehetjük elejét: nem veszünk fel indokolatlanul nagy kölcsönt, képezhetünk vésztartalékot arra az esetre, ha valami baj történne és kiesünk a munkából, és rendezett keretek között fizetjük vissza a futamidő alatt a kölcsönt.

A tudatosságnak a termék­ismeret is a része: vegyük a fáradtságot is ismerjük meg alaposan, hogy céljainkhoz mely hitelek illeszkednek a leginkább! Jelzáloghitelből nem érdemes lecserélni az elromlott műszaki cikkeket, de egy személyi kölcsön már segíthet a kisebb kiadások rendezésében, ésszerű hitelkeretek között maradva. Ugyanígy lakásvásárlásban sem lesz a segítségünkre egy munkáltatói igazolással igényelhető gyorskölcsön, hiszen jóval több pénzről van szó.

Csak óvatosan!

Óvatosan a sokat hirdetett hitelekkel, amelyekbe minden utcasarkon vagy TV-szpot alatt belefutunk! A legjobb hitelajánlat felkutatására időt és energiát kell áldoznunk. A hangzatos reklámszövegek helyett higgyünk inkább a számoknak! Üljünk le és nézzük át a bankok kínálatát, ugyanis több mint egy tucat pénzintézet ajánl nekünk különféle személyi kölcsönöket. Az ingyenesen elérhető online hitelkalkulátorok segítenek azzal, hogy naprakész adatok alapján rangsorolják a nekünk megfelelő kölcsönöket.

Utat mutathat a mutató

A jelenlegi kamatkörnyezetben olcsón juthatunk hitelhez, így már a személyi kölcsönök is elérhetők 10-15 százalékos kamatozás mellett, ami a 2010-es évek elején tapasztalt átlag 25 százalékhoz képest nagyon jó ajánlatnak számít. Azonban mégsem a hitelkamat az, amit figyelnünk kell a választásnál, hanem a teljes hiteldíj mutató, azaz a THM. Ebből derül ki ugyanis, hogy valójában mekkora a hitel költsége a teljes összeghez képest. A kamat mellett más díjak is felmerülhetnek a folyamat során: egyszeri összeget számolhat fel a bank például a kiutalásért, az adminisztrációért vagy a szerződésmódosításért is, hogy csak néhány tételt említsünk.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában