Helyi közélet

2018.02.17. 20:01

A Lokinak szurkol, de kalapot emel Nyíregyháza előtt a miniszter

Nyíregyháza – A rosszkedvű, irigy szomszédoktól és a szűkkeblű politikusoktól óv Kósa Lajos.

Nyíregyháza – A rosszkedvű, irigy szomszédoktól és a szűkkeblű politikusoktól óv Kósa Lajos.

Már Debrecen polgármestereként is nagyon közel állt hozzá, mondhatni, a második otthonát tisztelte Nyíregyházában Kósa Lajos. Most, mint a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter járt a megyeszékhelyünkön, s adott interjút lapunknak.

Milyen érzés az ősi rivális városban úgy vendégeskedni, hogy milliárdos fejlesztésekben segédkezik?

– Abszolút jó érzés, mert az a helyes, ha a két város vezetői és polgárai is úgy gondolkodnak: együtt kell fejlődni. A feleségem nyíregyházi, mind a négy gyermekünk Nyíregyházán született, apósom, anyósom itt él – mi más is lehetne az álláspontom? Az ország keleti szegletében ez a két nagyváros külön-külön is hatalmas potenciállal rendelkezik, amit együttműködve még jobban ki tudnak használni. Persze, vannak és lesznek olyan területek, ahol megmarad az egészséges versengés – például egy Loki-Szpari meccsen nem kérdés, hogy kinek fogok szurkolni szívvel-lélekkel. Hajrá Loki, hajrá Debrecen! Ugyanakkor nagyon szurkolok azért is, hogy a Szpari jusson fel az NB I.-be – a debreceni és a nyíregyházi stadiont egész biztosan megtöltik a szurkolók a nagy rangadókon.

Járja az országot a Modern Városok Programmal, képet nyer országrészek pillanatnyi helyzetéről, lehetőségeiről. Hol tart a keleti térség felzárkózása?

- A keleti térség öles léptekkel dolgozza le a történelmi hátrányát. Ezt éltem meg testközelből Debrecen polgármestereként, és most meggyőződhettem arról, hogy dr. Kovács Ferenc vezetésével Nyíregyháza is nagy lendületet vett. Az MVP önmagában 70 milliárd forintos beruházást hozott ide, ami mostanra inkább a 90 milliárdhoz közelít, köszönhetően annak, hogy egy sor új projektelemről sikerült megállapodnunk. Ehhez tehetjük a 30 milliárdos nagyságrendű TOP-os fejlesztéseket, valamint a TAO-beruházásokat. Utóbbinak az eredményeként épülhet fel például a fedett jégpálya és a fedett uszoda is – ha már a város olyan világklasszis úszót adott az országnak és az egyetemes úszósportnak, mint dr. Szabó Tünde. Nyíregyháza előtt tényleg le a kalappal!

A program hatalmas forrást, 3500 milliárd forintot mozgósít: van-e jellemző fejlesztési terület, s mire helyezné a hangsúlyt Nyíregyházán?

- Ez a program minden érintett város életében hatalmas fejlődést indított el, és minden város a saját elképzeléseit valósítja meg. Eltérőek az adottságok, de tipikusnak mondhatóak a közlekedési, az ipari parki, a sport, az idegenforgalmi, valamint az oktatási és egészségügyi fejlesztések. Nyíregyháza egyik sajátossága, egyedisége a Sóstó. Ezt nagyszerűen ki is használja a város, láthatjuk a szállodaépítésnél, az állatpark és a múzeumfalu beruházásainál. Ez a komplex fejlesztés közép-európai szintű és színvonalú attrakció lehet.

E városfejlesztési program mennyiben szolgálja a vidéki nagyvárosok szerepének erősödését, a decentrumot?

- A kormánynak valóban van egy decentralizációs törekvése, de az eleve törvényszerű, hogy a nagyvárosok fejlődése nemcsak a szűkebb agglomerációt, hanem a tágabb értelemben vett régiót is húzza magával. A LEGO vagy a Michelin gyárában sem csak nyíregyháziak, sőt, nem csak megyebeliek dolgoznak. Összességében ez a 3500 milliárd forint hat és fél millió ember életét segíti valamilyen módon. Ez valóban a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési program.

Nyíregyháza és Debrecen együttműködési megállapodását hogyan értékeli, mint egykori cívis városvezető?

- Nagy örömmel fogadtam a hírt, hiszen tükrözi azt a felismerést: nem egymás rovására, hanem egymást erősítve kell fejlődni. Volt idő, amikor kemény harcot kellett vívni, mondjuk azért, hogy az M3-as legalább egyszerre érje el Debrecent és Nyíregyházát. Baja Ferenc töltötte be a területfejlesztési miniszter posztot, és az M3-asnak olyan nyomvonalat rajzoltak, amely messze elkerülte Debrecent. Remélem, hogy ez a szocialista szűkkeblűség már a múlté. A szűken vett politikai érdekeken túl az ország és a választói érdekében egy képviselő, egy politikus jobb, ha nagyvonalúan gondolkodik. Jókedvű, boldog szomszéd mellett sokkal jobb élni, mint egy rosszkedvű, irigy, frusztrált szomszéd mellett. Én azt mondom: nézzük meg, ki miben tud segíteni, hogyan tudja összehangolni a fejlesztéseit. Nyíregyházán van egy nemzetközi színvonalú állatpark, Debrecenben egy nemzetközi, schengeni repülőtér – használjuk ezt ki egymás boldogulására.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnökeként osztja az optimizmust, hogy rég nem voltunk téli olimpián olyan éremesélyesek, mint most?

- Ismerem a csapatot: a lányok és a fiúk is győzni mentek ki, őszintén hisznek magukban. Szeretném, ha a valaha volt legjobb téli olimpiai szereplésünk lenne ez a mostani, erre készülök a csapattal és dr. Szabó Tünde államtitkárral együtt, akinek külön hálás vagyok. Mint a MOKSZ elnöke, mindig is azt vallottam: a tízezresnél nagyobb városokban szükség van a fedett jégpályára, és az neki köszönhető, hogy a tao-program keretében el tudta fogadtatni itt ezt a beruházást a többi sportfejlesztéssel egyetemben.

NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában