Helyi közélet

2018.02.23. 10:20

A nemzet hősnek jelölt napszámosai

Újabb hétköznapi hős jelölteket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Újabb hétköznapi hős jelölteket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Olvasóinkkal közösen azt szeretnénk bizonyítani, hogy igaz a mondás, ami szerint az igazi hősök köztünk élnek, ezért hagyományteremtő céllal nemrégiben akciót indítottunk. Olyan megyénkbeli embereket keresünk, akik a sajátjuk helyett mások érdekeit tartják szem előtt: azokat a hősüket keressük, akik az életüket arra tették fel, hogy segítsék embertársaikat, hozzáállásuk példamutató és követendő. Most újabb három jelöltet ajánlunk a figyelmükbe.

Ritka kincs a mai világban

Varga Lászlóné a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma pedagógusa. A sényői Simkó Zsanett javasolta a hétköznapok egyik hősének tanár kategóriában. Indoklásában a következőket írta:

„Szeretett tanárnőnk felkészültségével, pozitív életszemléletével, mosolyával, vidámságával, hitével empatikus hozzáállásával egy ritka kincs a mai világban. Előadásmódja minden sebészetórát élvezetessé tesz számunkra. Hivatástudata példa lehet minden leendő egészségügyi szakember számára.”

Varga Lászlóné 26 éven keresztül dolgozott a Jósa András Oktatókórházban. Kezdetben osztályos ápolóként segített a betegeknek, később a kórház higiénés osztályára került, majd gyakorlati oktatást vezetett az egészségügyi képzésekben részt vevő tanulóknak.

Öt éve dolgozik egészségügyi tanárként a középiskolában, ahol az ápolással kapcsolatos szakmai tantárgyakat – például a diagnosztikát, a terápiás alapismereteket, az infektológiát – oktatja a jövő egészségügyi dolgozóinak. Mentálhigiénés végzettsége is van, átérzi a fiatalok helyzetét, már csak azért is, mert ő is folyamatosan tanult, képezte magát.

Ha egy diákon látja, hogy gondja van, félrehívja, s amiben tud, segít. Bármilyen munkakörbe is került élete során, soha nem felejtette el az ápolási hivatás alapját: a mindenkori segítségnyújtást.

Negyven éve a pályán

Egykori tanítványai jelölték Bartha Dénest, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium testnevelő tanárát a hétköznapi hősök közé. A tanár úr is zrínyis diák volt. 1972-ben érettségizett, a pedagógus diploma megszerzése után 1978-ban tért vissza az intézménybe, ahol a nyugdíjaztatásáig, 2018 júliusáig dolgozik.

Tehetségek sorát nevelte ki

Az elmúlt évtizedek alatt tanítványai számára ikonikus személyiséggé, legendás tanárrá vált. Fáradhatatlanul, mindig nagy lelkesedéssel foglalkozott a fiatalokkal, akikkel megtalálta a közvetlen hangnemet, s akikben egyenrangú partnert látott. Vezetésével, útmutatásával sok zrínyis kézilabdás lett élsportoló, tehetségek sorát nevelte ki Nyíregyházának és az országnak. E kiemelkedő tehetségek között volt például Harsányi Gergely, Tóth Edmond, Belányi Zoltán, Medve Róbert, Tarnavölgyi Gergely, Varga Zsolt, Szabó Gábor, ifj. Bartha Dénes és Bartha István. Legnagyobb sikere Ifjúsági Európa Bajnoki arany­érem Portugáliában, Junior Világbajnokságon 4. helyezés Svájcban, és Junior Európa Bajnokságon 5. helyezés Görögországban.

Lelkiismeretes munkájával példát mutatott mindenkori tanítványainak, akik hittek és bíztak benne, nem véletlen, hogy ifjú sportolóival szinte minden évben ott volt a diák­olimpia országos döntőjében. Továbbra is edzéseket tart a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, a Nyíregyházi Sportcentrumban foglalkozik az utánpótlással, valamint órákat ad a Nyíregyházi Egyetem testnevelési tanszékén.

Élete a tanítás, hobbija a sport

Göncziné Nagy Mária a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium egyik pedagógusát, az idén 20 éves katedra-jubileumát ünneplő Domokos Andreát tartja hétköznapi hősnek – a jelölt számtalan jelenlegi és volt tanítványával egyetemben. „Hihetetlen, mennyi energia, lelkesedés, hivatástudat és szeretet lakozik Andreában! A sport és az egészséges életmód híve, a tanórákon kívül szabadidős programokat szervez a fiataloknak, versenyekre készíti fel, sporteseményekre viszi diákjait.

– A közös kirándulások programjában többnyire hegymászás, kajakozás, természetjárás szerepel, ahonnan fáradtan, de élményekkel feltöltődve érkezik haza mindenki. Andrea a szívén viseli a diákjai sorsát, bármilyen gonddal, kéréssel bizalommal fordulhatnak hozzá bármikor, miként volt tanítványai is, akikre immár barátaiként tekint.

Bemutatjuk őket

Hat kategóriában vártuk olvasóink jelölését (tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, mentő, tűzoltó és rendőr). A határidő hétfőn lejárt. Olvasóink 24 hétköznapi hőst ajánlottak lapunk figyelmébe. Amint kiderül, hogy közülük mennyien vállalják a jelölést, valamennyiük nevét megjelentetjük a lapban, és be is mutatjuk őket.

Szavazni február 26-tól március 16-ig lehet majd.

MML, PI


[related-post post_id="3775392"]

[related-post post_id="3773372"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában