Helyi közélet

2018.02.23. 16:27

A vese és a női egészség

Nyíregyháza - Az idei vese világnap kiemelt figyelmet fordít a nők és a vesebetegség kérdésére.

Nyíregyháza - Az idei vese világnap kiemelt figyelmet fordít a nők és a vesebetegség kérdésére.

„A vese és a női egészség – Gondolj rá! Értékeld! Erősítsd!” – ez a mottója, központi üzenete az idei, immár 16. vese világnapnak, melyet hat kontinens több mint 100 országában – köztük hazánkban is – megrendeznek.

Anatómiai különbözőségek

– Az idei világnapot és a nemzetközi nőnapot együtt ünnepeljük, mely jó alkalom arra, hogy rávilágítsunk mennyire fontos a vesebetegségek megelőzése, a vesebeteg nők megfelelő gondozása, hiszen csak így képesek ellátni a rájuk váró kiemelten fontos szerepüket a társadalomban és főként a családban – hangsúlyozta dr. Szegedi János. A nyíregyházi dialízisközpont orvosigazgatója elmondta: a krónikus vesebetegség gyakoribb a nők, mint a férfiak körében. Ugyanakkor a dializált és a transzplantált betegek nagyobb része férfi, a vesedonorok között azonban nagyobb a nők aránya.

– A húgyúti és ivarszervek anatómiai különbözősége miatt a nők körében már kislánykortól kezdve lényegesen gyakoribbak a húgyúti infekciók, vesemedence gyulladások. A nők körében gyakoribbak bizonyos vesét is érintő szisztémás autoimmun betegségek – sorolta dr. Szegedi János.

Lehet gyermeket vállalni

A húgyúti fertőzésre és vesebetegségre való hajlam a terhesség során megnő, mert a terhes méh nyomja a húgyhólyagot és a vesét, illetve vizeletpangás alakul ki. Másrészt maguk a terhesség során fellépő komplikációk, mint a terhességi toxaemia, terhességi diabetes, anyai hypertonia, terhességi nephropathia is ronthatják a veseműködést – magyarázta az orvosigazgató. – A krónikus vesebetegségben szenvedő nők egy részénél a terhesség idején jelentkezik krónikus vesekéreg betegség, nephropathia, mely ezt követően egy életen át fennállhat. Kiemelt fontosságú tehát a terhes nők sokrétű gondozása a vesebetegség prevenciójának szempontjából is.

– Napjainkban a krónikus veseelégtelen nők gyermekvállalása nem lehetetlen, megfelelő nephrológiai gondozás, a nőgyógyászok, diabetológusok, hypertonológusok és nephrológusok körültekintő együttműködése eredményeként illetve a vesebeteg terhes nő megfelelő vérképző hormon terápiája biztosítja a magzat sikeres fejlődését és világra hozását. A vesebeteg nők esetén általában nem javasolt a fogamzásgátló szerek szedése, a vérnyomás és a trombózis hajlam esetleges fokozódása miatt.

Fórum a plázában

– A kor előrehaladtával a nők veseelégtelenségében egyre nagyobb szerepe van a kismedencei, nőgyógyászati daganatok kialakulásának, ezért a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat a vese egészsége szempontjából is rendkívüli fontos – figyelmeztetett dr. Szegedi János, hozzátéve: a menopauzát követően gyakoribbak a vizelési panaszok, húgyhólyag sérv kialakulása, a kismedencei és húgyúti fertőzések. Krónikus veseelégtelen betegeknél általában is gyengül a csontszerkezet a kalcium és foszfor anyagcsere zavara miatt és a csonttörések kockázatát még tovább fokozza a postmenopauzális osteoporosis (azaz a menopauza utáni csontritkulás).

Március 9-én 11 órakor a Nyír Plaza Bevásárlóközpontban vérnyomás és cukorméréssel kiegészített lakossági fórumot tartanak – invitált mindenkit a rendezvényre az orvosigazgató.

BM


Megelőzhető

A rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálat már korán jelzi a vesebetegség lehetőségét. A korai felismerés és kezelés nem csak lelassíthatja, vagy megállíthatja a veseműködés további romlását, a végstádiumú vesebetegség kialakulását, de jelentősen csökkenti a társuló szív-, és érrendszeri szövődmények előfordulását, ami világszerte a korai halál leggyakoribb oka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában