Helyi közélet

2018.02.13. 08:21

Aki előbb kapcsol, az bizony többet spórol

Nyíregyháza - Talán korainak tűnik az üdülésről beszélni a tél közepén, de érdemes már most elgondolkodni a nyaralás lefoglalásán.

Nyíregyháza - Talán korainak tűnik az üdülésről beszélni a tél közepén, de érdemes már most elgondolkodni a nyaralás lefoglalásán.

– Nagyon sok irodában már tavaly decemberben megkezdődött az előfoglalási időszak, s bár a legtöbb helyen szilveszterig tartottak a legnagyobb akciók, február 28-áig még élhetnek a kedvező feltételekkel az utazni vágyók. Az Utazás Kiállítás évek óta márciusban szokott lenni Budapesten, s a tendencia azt mutatja, hogy arra a pár napra vagy megadják az irodák azt az előfoglalási akciót, amit jelenleg kínálnak, vagy nem hosszabbítanak és már standard árakkal érkeznek a kiállítók – mondta el érdeklődésünkre Petőné Szabolcsi Hajnalka.

Akár negyven százalékot is

A Sky Travel utazási tanácsadója hozzátette: a prospektusokat január-februárban vehetik kézbe először az ügyfelek, így akik ragaszkodnak ahhoz, hogy ezekből a kiadványokból nézzék ki az utat, jórészt lekésnek az előfoglalásról. Például Debrecenből indulnak repülőgépek az idén a Török Riviérára, Egyiptomba, Bulgáriába, Costa Bravára, illetve Zakynthosra, de olyan sokan éltek az előszezoni árakkal kiegészült előfoglalási akcióval, hogy február közepére erősen megfogyatkoztak a jegyek a júniusi utakra.

– Az utasok az előfoglalási akció ideje alatt 10–40 százalékos kedvezményeket is kifoghatnak – ezek vonatkozhatnak csak a szállás árára vagy az illetékre; az irodától függ, hogy mire szól az engedmény. Fontos tudni azt is, hogy ebben az időszakban azok, akik családdal utaznak, nagyobb eséllyel találnak szabad szobákat, sőt, még válogathatnak is, tehát nem csak az árakkal járnak jobban, de a kínálat is szélesebb.

A szakember szerint a belföldi foglalásokat jellemzően mindenki maga szokta intézni. Felhívják a szállodákat, önállóan érdeklődnek az akciókról és a foglalást is egyedül oldják meg. Kevés iroda jelentkezik belföldi prospektussal, hiszen az interneten a panzióktól a többcsillagos szállodákig széles a választék. Ebben az utazási irodák ugyan segítenek, de csak kényelmi szempontból választják ezt a lehetőséget azok, akik itthon szeretnék kipihenni magukat.

– Az idén is sláger Törökország, ide szól a legtöbb foglalásunk, népszerű még Egyiptom, a görög szigetvilág, Costa Brava és Costa Do­rada. A kiemelt időszakokban abszolút telítettek a belföldi szállodák, arról nem is beszélve, hogy három-négy éjszakáért sokszor annyit fizet egy család, mint egy görög-, török-, spanyol- vagy horvátországi apartmanban. A belföldi utazások mellett szól a SZÉP kártya, amit a határon túl már nem lehet felhasználni – jegyezte meg az utazási tanácsadó.

Olcsóbb a pihenés

Czégényi Ádám ottjártunkkor éppen az aktuális akciókról tájékozódott. Kérdésünkre, hogy miért érdemes már jó előre lefoglalni a nyári utazást, elmondta: egyrészt azért, mert érezhetően olcsóbban pihenhetnek, másrészt pedig azért, mert télen még több a szabad hely, így a lehetőség is.

– Úgy tervezzük, hogy augusztus-szeptember környékén utazunk, a Karib-térség valamelyik szigete a cél. Azt tapasztaltam, hogy már ilyenkor érdemes informálódni, mert meglepően jó akciókat lehet kifogni – árulta el a nyíregyházi fiatalember, aki a sajátjukon túl a szülei nyaralásához is beszerezte hétfőn a prospektusokat.

KM-CsA


Fillérekért repülhetünk

– Gyakorlatilag fillérekért eljuthatunk az európai nagyvárosokba, ha nem az utazás előtti utolsó pillanatban, hanem mondjuk egy fél évvel vagy még korábban vesszük meg a repülőjegyet. Többször utaztam már így, az ár mellett további előny, hogy magunk tervezhetjük meg a pihenésünket, mi döntjük el, hogy mit nézünk meg, mikor és hová megyünk – árulta el Szálas Alina, aki legtöbbször barátaival nyaral, de nem rettentik el az olyan társas utazások sem, melyekre sokadmagával, mégis egyedül vág neki.

– Megvan a varázsuk az egyéni és a szervezett utaknak is, mindkettőt másért szeretem – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában