Helyi közélet

2018.02.15. 15:53

Aranyos belépő biopárlatokkal

Nyírgyulaj - Élete első párlatversenyén meghódította a Palota Szálló közönségét a nyírgyulaji egyetemista.

Nyírgyulaj - Élete első párlatversenyén meghódította a Palota Szálló közönségét a nyírgyulaji egyetemista.

A párlatkészítő szakma régi motorosai fagyos közönnyel bólintottak az ismeretlen fiatalember udvarias kérésére, helyet foglalhat-e az asztaluknál a hamarosan kezdődő díjátadó gála idejére. Aztán, amikor Szőllősi Kristófot előbb a Nyírgyulaji Kerti Birs párlatáért bronz, aztán a Hegyaljai Sárgamuskotály párlatért ezüst, majd egy aranyérem átvételéhez is szólították a rendezők, egyre szélesebb mosolyra húzódott az asztaltársaságban ülők szája.

Próbálkozás, tapasztalatszerzés volt csupán a célom." Szőllősi Kristóf

Ami viszont ezután történt, az nemcsak a Palota Szállóban tartott rendezvényre bevallottan e sajátos közeggel ismerkedni érkezett 22 éves nyírségi srác legmerészebb álmát múlta felül, hanem az asztalánál ülők, sőt az egész terem hangos elismerését is kiváltotta.

Nem véletlenül, ugyanis az aranyérmes Homoki Fekete Szeder párlata a nagyaranyat is megkapta kategóriájának legjobbjaként. Amikor pedig az is kiderült, hogy Szőllősi Kristóf az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyévé avanzsált ongai Quintessence történetének legfiatalabb champion díjasa, a szakma Lillafüreden megjelent krémje végképp befogadta a párlatkészítés terén már bizonyítottan elkötelezett, legifjabb tagját.

A biogazdálkodásé a jövő

– Próbálkozás, tapasztalat- szerzés volt csupán a célom, s küldtem be nyolc mintát a versenyre – árulja el élete első effajta megmérettetéséről a Nyíregyházi Egyetemen mezőgazdasági mérnöknek tanuló Kristóf a Szőllősi család nyírgyulaji otthonában. – Két éve foglakoztat a gyümölcspárlatok világa. Tavaly szülői segítséggel megvásároltunk egy kis tornyos berendezést, amelyre az Agromash Expo-n bukkantam. A gép élelmiszermérnök tervezőjével a beüzemelést követően is tartjuk a kapcsolatot, szerencsére a mentoromnak tudhatom, akitől a szakma csínját-bínját is megtanulhatom.

A Szőllősi család a biogazdálkodásban látja a jövőjét. A 300 hektáros birtok szántóinak egy kisebb része már átállt, de ami Kristóf számára a legfontosabb, biominősítésű mind a 6 hektár gyümölcsösük, amelyben legtöbb az alma, de terem ott barack és szilva is. A vegyszermentes termés kiváló alapanyaggal látja el a csinos kis főzdét is. – Amit én megeszem, csak olyat akarok megetetni mással is – jelzi Kristóf azt az élelmiszer-termelésben vallott elkötelezettségét, amelyet édesapjától, a családi gazdaságot irányító Szőllősi Szilárdtól tanult meg. – Megfogadtam családunk tapasztalt ökotermesztő barátjának intelmét: „A biotermelést csak akkor válaszd, ha szereted, ha érdekel és a lelkedből jön!” Ebből a szemszögből nézve a jó pálinka titka is kézenfekvő: gombaölőszerrel „átitatott” gyümölcsből az sem lehet tökéletes. Cefrét csak olyan gyümölcsből csináljunk, amit magunk is jóízűen elfogyasztanánk.

Nagy családi tervek

Kristóf komolyan gondolja a biogazdálkodást, az egyetemen is ezt a szakirányt választotta. Nem akar elmenni Nyírgyulajról. Magas szinten szeretne megfelelni a nagy családi tervnek, mely szerint néhány év múlva egy pályázati forrásból megépülő vendégházban már falusi vendéglátással is foglalkozva a hozzájuk érkezőknek kínálják majd a most cseperedő Karolina húgával együtt a biogazdaságukban megtermelt, egészséges enni- és innivalókat. Márpedig amit a Szőllősi családban egyszer elterveznek…

GB


A Quintessence 2018

Az eredménylistát böngészve szabolcs-szatmár-beregiként örömmel állapíthatjuk meg: összesen 75 érmet söpörtek be a kereskedelmi, valamint a magán és bérfőzetőink, ezekből 27 volt az arany, és ez utóbbiból 15-öt, köztük Szőllősi Kristófét díjazták champion éremmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában