Helyi közélet

2018.02.14. 12:00

Az ágazat jövője szempontjából fontos

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete kötelezi hazánkat az adatgyűjtésre.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete kötelezi hazánkat az adatgyűjtésre.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, gyümölcsösültetvény-összeírásba kezd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A felmérésben a KSH kilenc gyümölcsfajra kiterjedően méri fel az ország árutermelő gyümölcsöseinek állapotát. Az adatgyűjtés során azokat a gyümölcstermesztő gazdálkodókat kérdezik meg, akik 2017-ben területalapú támogatást igényeltek.

– Az összeírásban érintettek levélben értesítést kapnak, a válaszadás a megkérdezett gazdaságok számára kötelező – fogalmazott Malakucziné Póka Mária, a hivatal mezőgazdasági adatgyűjtések főosztályának főosztályvezetője. Hozzátette: azoknak a gazdálkodóknak, akik bekerültek a felmérésbe, február 14–28. között lehetőségük van a kérdőívek online kitöltésére, mégpedig az emezo.ksh.hu oldalon. Malakucziné Póka Mária a felmérés fontosságán túl beszélt arról is, hogy (méretüket tekintve) megyénk gyümölcsösei „mekkora szeletet képviselnek az országos tortából”.

A legtöbb az alma

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország legjelentősebb gyümölcstermesztő vidéke. A gazdaságoknak több mint négytizede található itt. Az összeírás során megfigyelt gyümölcsök közül itt a legmagasabb az alma, a meggy, a dió, és a körte ültetvények száma. Az ország dió és meggy-ültetvényeinek egyaránt 47, míg az alma ültetvényeknek a 77 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei – fogalmazott Malakucziné Póka Mária, majd kiemelte: akik nem élnek az internetes kitöltés lehetőségével, azokat összeírók keresik majd fel március 1-je és április 16-a között. A felmérésben a fajtahasználatra, a termesztéstechnológiai sajátosságokra és a területi jellemzőkre vonatkozó kérdések szerepelnek. Az adatfelvétel során ugyanakkor a gazdálkodó korára, nemére, iskolai végzettségére, valamint a termelői és értékesítési kapcsolataira vonatkozó általános kérdésekre is válaszolni kell. A kérdőív kitér a gazdaság tárolókapacitására, a termés hasznosításának módjaira, valamint a gazdálkodó jövőbeni gyümölcstelepítési terveire is. Malakucziné Póka Mária szerint a felmérés kiemelt jelentőséggel bír, ugyanis hazánkat az Európai Parlament és az Európai Tanács rendelete kötelezi az adatgyűjtést elvégzésére.

– A KSH ezúton felkéri a gyümölcsös ültetvények összeírásában érintetteket a pontos adatszolgáltatásra, hiszen az ágazat jövője szempontjából a valóságot reálisan tükröző adatok megléte a gazdálkodást végzők számára éppen olyan fontos, mint a gyümölcsös szakma további résztvevői szempontjából. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat kizárólag összesítve publikálja – emelte ki a felmérés „súlyát” Tóth Péter, a KSH Mezőgazdasági statisztikai osztályának statisztikai tanácsadója.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában