Helyi közélet

2018.02.05. 09:09

"Az én példám is azt mutatja: a rák nem egyenlő a halállal"

Nyíregyháza - Egészségünk megőrzése ma már elképzelhetetlen szűrések nélkül.

Nyíregyháza - Egészségünk megőrzése ma már elképzelhetetlen szűrések nélkül.

Az utóbbi évtizedben a szervezett szűrést folytató Európai Uniós országokban az emlő- és méhnyakrák miatti halálozás mértéke csökkent. A nyugat–európai nők egészségtudatos életmódjához szervesen hozzátartoznak a nőgyógyászati szűrések, ellenben Magyarországon évente négyszázan halnak meg méhnyakrákban, háromszor annyian, mint az uniós átlag. Mindezt a hazai felmérések alátámasztják, illetve hozzáteszik: a szűrési fegyelem javulásával zsugorodhatnának a lesújtó statisztikák. Az időben diagnosztizált daganatból fel lehet épülni. A Mályvavirág Alapítvány elnöke, Tóth Icó gyógyult rákbeteg, aki az Európai Méhnyakrák Megelőzési Héten járt Nyíregyházán.

„Happy End” történet

– Mi volt a legmegrázóbb? – kérdezett vissza előadása közben Tóth Icó. – Nagyon sok mélypont volt a betegségem alatt, mert úgy éreztem, hogy amikor végre felállhatnék, abban a pillanatban jött egy rossz hír és ismét padlóra kerültem – mesélte a 36 éves nő.

– Mély fájdalmat éreztem, amikor anyaként belegondoltam, hogy itt kell hagynom egy 3 hónapos és egy 4 éves kislányt, s nélkülem nőnek fel. Szerencsére nem így történt. A nők egyik leggyakoribb daganatos betegségét, a méhnyakrákot diagnosztizálták nálam 2011-ben. Az írás pszichológiai eszköz volt számomra, a naplóban minden testi-lelki gyötrelmem leírtam, a Minden anya meg­gyógyul című könyvemet saját motivációból írtam. A műtét utáni kemoterápia nagyon megviselt. Nem tudtam, milyen mellékhatások jöhetnek, hányás, hidegrázás, általános rossz közérzet. A kezelések végén már magamhoz sem volt türelmem, és ott voltak a kisgyermekeim, akik szenvedni látták a beteg édesanyjukat. Erősnek kellett mutatkoznom – emlékezett vissza a fiatal nő.

– Eltelt egy év és jobban lettem, a külsőmön nyoma sem maradt a megrázkódtatásnak, de a fejemben még jó ideig ott motoszkált a gondolat: mi van akkor, ha újra küzdenem kell? Ma már nem félek, gyógyult vagyok. Az én példám is azt mutatja: a rák nem egyenlő a halállal. Köszönöm a családomnak, hálás vagyok, hogy mellettem álltak. Akkortájt, az egész országban nem volt olyan kizárólag a méhnyakrákos nőkre specializálódott segítő szervezet, ahol feltehettem volna kérdéseimet, megoszthattam volna kétségeimet, ezért miután teljesen felépültem, létrehoztam a Mályvavirág Alapítványt. Országos hálózatunkkal pótoljuk a hiányt, összefogjuk a lakosságot, a szakembereket.

Tabuk nélkül kell beszélni róla

A betegséggel járó lelki fájdalom legalább olyan gyötrelmes tud lenni, mint a testi, ezért a rákbetegek terápiájának tartópillérei az onkológiai osztályokon dolgozó pszichológusok.

– A kezelések során a pácienseinknek le kell küzdeniük a szorongást, depressziót. Gyakran próbára tesz minket a gyógyíthatatlan betegek félelmeinek csillapítása is. A családtagoknak a várható veszteség kezelésében és a gyász feldolgozásában nyújtunk szakmai segítséget – mondta el lapunknak Lupák Éva klinikai szakpszichológus.

– A kezdeti stádiumban felfedezett méhnyakrák teljesen meggyógyítható – emelte ki dr. Adorján Gusztáv szülész-nőgyógyász, aki szerint tabuk nélkül kell beszélni a témáról, mert minden szexuális életet élő nőnél veszélyt jelenthet a HPV vírus.

A kis SZTK-ba költözött a Mályvapont

– Február elsejétől a megyeszékhelyen, a Szent István úti rendelőintézetben kap helyet a Nyíregyházi Mályvapont. Tóth Katalin védőnő, a hálózat helyi pontjának vezetőjeként kiemelte: érdeklődők, betegek, hozzátartozók, egészségügyi felvilágosításban résztvevők bátran bekopoghatnak a szervezetük ajtaján.

– A 40–60 év közöttiekre figyelünk, a méhnyakszűrés háromévenként ajánlott. A HPV-elleni oltás elsődleges védelmet jelent. Tudjuk, rengeteg tévhit kering a vakcina körül, hiteles információkat szeretnénk adni. Kérdezzenek a szülők, és döntsenek okosan! – mondta a védőnő.

Az országos alapítvánnyal és a helyi ponttal személyesen vagy az interneten keresztül lehet felvenni a kapcsolatot.

KM-KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában