Helyi közélet

2018.02.01. 11:37

Dohány: volt, van és lesz is

Nyíregyháza - Az ULT Magyarország Zrt. hároméves tervéről, a megyei dohányágazat lehetőségeiről és a cég által kínált szerződési feltételekről beszélt Fekete Tibor azon a csütörtöki fórumon, melyen a dohánytermesztés és feldolgozás, valamint az értékesítés került a középpontba.

Nyíregyháza - Az ULT Magyarország Zrt. hároméves tervéről, a megyei dohányágazat lehetőségeiről és a cég által kínált szerződési feltételekről beszélt Fekete Tibor azon a csütörtöki fórumon, melyen a dohánytermesztés és feldolgozás, valamint az értékesítés került a középpontba.

- Egy kissé lámpalázas vagyok, hiszen ennyi ember előtt kell felvázolnom egy hároméves tervet – oldotta a feszültséget némi humorral az ULT agronómiai igazgatója, aki visszatekintett egy két évvel ezelőtti megbeszélésre. Mint mondta, 2016 februárjában elég sötétnek tűnt a jövő, akkoriban ugyanis úgy tűnt, hogy a Burley dohány napjai meg vannak számlálva.

- Ne szépítsük, akkoriban katasztrófahelyzetet vizionáltunk, de egy stabil programnak köszönhetően sikerült stabilizálnunk az ágazat helyzetét, találtunk piacot a megyében megtermesztett dohánynak. A gazdálkodókkal együttműködve egy kiegyensúlyozott helyzetet teremtettünk úgy, hogy minden dohányt, amire előzetesen leszerződtünk és megfelelt a minőségi elvárásoknak, megvásárolt az ULT Magyarország Zrt. Ez azonban a múlt, most egy új korszak kezdődik. Ez egy hároméves periódus, de a cégünk ennél jóval hosszabb távon gondolkodik. Sok itt az idős arc a teremben, de szerencsére látok fiatal érdeklődőket is. Hisszük, hogy apáról fiúra szállhat a dohánytermesztés – bizakodott Fekete Tibor. A szakember hozzátette: a fenntarthatóság és a folytonosság érdekében ahol csak lehet, lobbizni fognak, de nem akarnak senkire olyan szerepet ráerőltetni, amit ő maga nem akar.

Az ULT Magyarország Zrt. agronómiai igazgatója ezután rátért a konkrétumokra: a Virginia dohány esetében 2000 hektáron 4000 tonnára, a Burley esetében pedig 500 hektáron 1000 tonna dohánylevélre szeretnének leszerződni a gazdákkal, ami legalább három esztendőre kiszámítható jövedelmet biztosítana.

- Úgy gondolom, a dohány esetében 2020 után sem vesz majd új irányt az uniós agrárpolitika, ezért nagyon bízunk abban, hogy a hazai támogatás mértéke, ami nagyjából 5 milliárd forint évente, érdemben nem változik – fogalmazott a Váci Mihály Kulturális Központban megrendezett csütörtöki gazdafórumon Fekete Tibor, majd a felvásárlási árakról elmondta: a termesztési költségek minden évben emelkednek, ezért ők a majdani szerződésekben rögíztettek szerint, bizonyos feltételek megléte mellett, évente emelnék majd a felvásárlási árakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában