Helyi közélet

2018.02.21. 10:01

Hétköznapi hősök a megyéből, akik a közösségért élnek

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Olvasóink 24 hétköznapi hőst ajánlottak a figyelmünkbe.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Olvasóink 24 hétköznapi hőst ajánlottak a figyelmünkbe.

Olvasóinkkal közösen azt szeretnénk bizonyítani, hogy igaz a mondás, ami szerint az igazi hősök köztünk élnek, ezért hagyományteremtő céllal nemrégiben akciót indítottunk. Olyan megyénkbeli embereket keresünk, akik a sajátjuk helyett mások érdekeit tartják szem előtt: azokat a hősüket keressük, akik az életüket arra tették fel, hogy segítsék embertársaikat, hozzáállásuk példamutató és követendő. Hat kategóriában vártuk olvasóink jelölését (tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, mentő, tűzoltó és rendőr). A határidő hétfőn lejárt és büszkén mondhatjuk, hogy olvasóink 24 hétköznapi hőst ajánlottak lapunk figyelmébe. Amint kiderül, hogy közülük mennyien vállalják a jelölést, valamennyiük nevét megjelentetjük a lapban, és be is mutatjuk őket – szavazni február 26-ától március 16-áig lehet majd. Most három jelöltet ajánlunk a figyelmükbe.

Nagyszerű közösség

– Fekete Éva teljes erőbedobással, odaadással és szeretettel fogja össze Nyíregyháza apraját és nagyját, hogy együtt egy nagyszerű közösséget alkotva nyújtsanak programokat azoknak, akik egyébként nem feltétlenül tehetnék meg, hogy kikapcsolódjanak – írta a nyíregyházi hölgyről Nagy Andrea. – Tartós élelmiszer-, ruha-, cipő-, tanszer-, játék- és könyvgyűjtéseket szervez, és eljuttatja oda, ahol mindezekre a legnagyobb a szükség van. Az általa vezetett Labor Café nem csak egy kávézó, hanem egy olyan közösségi ház, ahol szív van, ahova jó bemenni, ahol jó lenni.

A nyírbátori Balla Istvánnéról ezt írta Csatári Balázsné: nehéz körülmények között élő embereken segít, teszi ezt csendben, észrevétlenül, úgy ahogyan ezt közülünk sokaknak kellene. Betegek felépülésében segít, látogatja őket a kórházban, önzetlen és nagylelkű. A Bátori Nőegylet Egyesület aktív tagjaként mindig tudja, mikor és hol van rá szükség.

Őszinte szeretet

Amikor más még telefonon sem érdeklődik barátja hogylétéről, ő időt, pénzt és fáradságot nem kímélve megy és teszi a dolgát. Mi más ez, ha nem szívből jövő, őszinte emberszeretet? Igazi hős, aki a saját nehézségeit félretéve harcol beteg embertársaiért. Nem ítélkezik senki felett, megértő segítő, fontos embere ennek a kihűlt, már-már embertelen világnak.

Palóczy Lajosné a máriapócsi Balázs Csabáné nyugdíjas pedagógust jelölte. – Ő a Vigyázzunk Egymásra Egyesület elnöke, a szervezet fő tevékenysége a környezet- és egészségvédelem. Elsőként vásároltak adományokból újraélesztő készüléket és az oktatást is megszervezték. Évek óta végzik a parlagfű-mentesítést, szinte az egész várost bevonták már a különböző gyűjtési akciókba. Négy-öt kisteherautónyi használt ruhát szállítanak évente a megye kórházaiba, de gyűjtöttek gyermekjátékokat, könyveket, babakocsit és a Periféria Egyesület nyíregyházi átmeneti otthonának is juttattak az adományokból. Négy éve fontos tevékenységbe kezdtek: szívpárnát (gyógypárna) készítenek a mellműtéten átesett hölgyeknek – eddig közel hétszáz készült el.

Az egyesület motorja

Tavaly az egyesület első alkalommal rendezte meg a Segítők Napját, melyen ötven köszönő levelet adtak át, és bemutatták azt a sok-sok köszönetet is, amelyeket írásban kaptak és két füzetben gyűjtöttek össze. Az egyesület motorja Balázs Csabáné, aki három gyermeke és nyolc unokája mellett végzi ezt a rengeteg munkát. Aranka néni még most is szívesen tart előadásokat, rendhagyó osztályfőnöki órákat. Minden egyes tevékenységéért köszönet jár – írta a jelölő –: ezért is javasolták az önkéntes kategóriába.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában