Helyi közélet

2018.02.28. 15:48

Hétköznapi hősök - Emberség, bátorság és segítőkészség

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Újabb hétköznapi hős jelölteket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Újabb hétköznapi hős jelölteket ajánlunk olvasóink figyelmébe.

A Kelet hétköznapi hősei akciónkban olyan megyénkben élő embereket keresünk, akik a sajátjuk helyett mások érdekeit tartják szem előtt: azokat a hősüket keressük, akik az életüket arra tették fel, hogy segítsék embertársaikat, hozzáállásuk példamutató és követendő. Hat kategóriában vártuk olvasóink jelölését (tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, mentő, tűzoltó és rendőr). A határidő hétfőn lejárt, szavazni február 26-ától március 16-áig lehet a www.kelet.hu/akelethetkoznapihosei és a www.szon.hu weboldalakon, illetve a lapban megjelenő szelvényen.

Bizonyára sok beteg szívesen jelölte volna hétköznapi hősének Szilágyi Lászlónét azok közül, akik rendszeresen megfordulnak Sóstógyógyfürdőn, a Berenát utcai háziorvosi rendelőben – ezúttal is egy visszajáró páciens gondolt rá szeretettel. A sóstóiak orvos-asszisztenséről már akkor is kiderül, hogy hatni tudó, kedves ember, amikor csupán a telefonban hallja valaki a bizalmat ébresztő és megnyugtató hangját. Hősünk naponta példaértékű munkát végez, mindent megtesz az embertársaiért. Számára mindig a beteg az első, s nem csak kedves és udvarias a páciensekkel, de a szakmai tudása is példaértékű – tudtuk meg róla. Minden felmerülő problémához türelmesen, megértéssel közelít. Mindenki panaszát teljes odafigyeléssel hallgatja meg, s a legkiszolgáltatottabb betegekbe is igyekszik erőt önteni, eredendő kedvességével sokat könnyít is a betegségek okozta szenvedések elviselésében. Nincs olyan helyzet, amelyben ne találná fel magát. Az utóbbi időben úgy hozta a sors, hogy a háziorvos megbetegedése miatt több helyettesítő orvossal is dolgoznia kellett, de minden felettesével megtalálja a megfelelő hangot – mondta el az őt jelölő olvasónk.

Erőn felül teljesít nap mint nap

1983 óta dolgozik (a szülési szabadságot leszámítva) az egészségügyben Erdős Ferencné, akit hétköznapi hősnek egyik betege, Fábián Magdolna jelölt.

– Nála emberségesebb, segítőkészebb ápolónő kevés van a megyében. Hozzá bátran fordulhattam munkaidőn kívül is, ha kellett, hétvégén is segített, de nem csak nekem, hanem a családomnak is. Nyugodtan mondhatom, hivatását lelkiismeretesen végzi, erőn felül teljesít nap mint nap – csillogtatta meg Erdős Ferencné erényeit lapunknak a nyugdíjas Fábián Magdolna. Erdős Ferencnéről az is kiderült: Demecserben körzeti ápolóként 1996 óta dolgozik, előtte tíz évet húzott le a debreceni belgyógyászaton. Jelenleg dr. Látos Zoltán demecseri rendelőjében dolgozik, de a helyi központi orvosi ügyeletbe is besegít, ahol nem ritkán hétvégi vagy éjszakai műszakot is bevállal. Erdős Ferencné Kemecsén született, Demecserben él, egy fia van. Nyíregyházán, a helyi egészségügyi szakiskolában végzett, majd leérettségizett, ezután pedig részt vett egy két éves ápolónői képzésen.

Újszülötteket mentett

A Mátészalkán élő Kazamér Ferenc a fehérgyarmati mentőszolgálatnál dolgozik, nem mindennapi tetteiről pedig lapunk is többször beszámolt. Először 2012-ben, amikor a terhességének kilencedik hónapjában járó kismama orvosi vizsgálatra sétált, amikor egy háta mögött érkező autós elütötte Gacsályban. A 29 éves nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy nem sikerült megmenteni az életét. Az, hogy nem történt kettős tragédia, a mentők lélekjelenlétének, felelős döntésének és szakmai tudásának volt köszönhető. Pillanatok alatt felmérték és mérlegelték a helyzetet, miszerint az édesanyán már képtelenek segíteni, de a hasában lévő kicsit még megmenthetik. Császármetszést végeztek és újraélesztették az anyaméhből kiemelt babát, aki így túlélte a balesetet – a hős mentők egyike Kazamér Ferenc volt. Az idén februárban mentőben szült egy asszony, de komplikáció lépett fel, a világra segített újszülött nem sírt fel. A szakemberek felkészültségének köszönhetően az újszülöttet sikerült újraéleszteni, édesanyjával együtt stabil állapotban került a kórházba – ennél az estnél is segédkezett Kazamér Ferenc, akire az egészségügyi dolgozók kategóriájában lehet voksolni.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában