Helyi közélet

2018.02.27. 15:50

Hétköznapi hősök - Türelmesen, odaadással

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Olvasóink huszonnégy hétköznapi hőst ajánlottak a figyelmünkbe.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Olvasóink huszonnégy hétköznapi hőst ajánlottak a figyelmünkbe.

Olvasóinkkal közösen azt szeretnénk bizonyítani, hogy igaz a mondás, ami szerint az igazi hősök köztünk élnek, ezért hagyományteremtő céllal nemrégiben akciót indítottunk. Olyan megyénkbeli embereket keresünk, akik a sajátjuk helyett mások érdekeit tartják szem előtt: azokat a hősüket keressük, akik az életüket arra tették fel, hogy segítsék embertársaikat, hozzáállásuk példamutató és követendő. Hat kategóriában vártuk olvasóink jelölését (tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, mentő, tűzoltó és rendőr). A határidő hétfőn lejárt, szavazni február 26-ától március 16-áig lehet a www.kelet.hu/akelethetkoznapihosei és a www.szon.hu weboldalakon és a lapban megjelenő szelvényen. A játékban részt vehet minden 18. életévét betöltött, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lakcímmel rendelkező személy. Most két újabb jelöltet ajánlunk a figyelmükbe.

A lélekdonor

Az egészségügyi dolgozó kategória Hétköznapi hősének jelölték azt a Zámbor Katalint, aki negyedszázada dolgozik a nyíregyházi, Sóstói úti pulmonológián. Katalin 1992-ben fejezte be középiskola tanulmányait az egészségügyi szakközépiskolában, majd ezután diplomás szakápoló lett. Kollégáival egyetemben munkáját hatalmas türelemmel és odaadással végzi, naponta találkozik tüdődaganatos, asztmás, TBC-s és COPD-ben szenvedő betegekkel. Zámbor Katalin szakmája nem egyszerű: közte és a betegei (akik ragaszkodnak az ápolóikhoz) közt hamar kialakul a kötődés, egyfajta lelki kapocs, éppen ezért is nehéz feldolgozni egy-egy tragédiát. Katalin a pulmonológián már több munkakörrel is megismerkedett, dolgozott laborosként és gazdaságisként is. Kollégák jönnek, mennek, Zámbor Katalin viszont nem akar változtatni, hiszen mostani munkahelyéről szeretne nyugdíjba menni.

Büszke a tanítványaira

A nyíregyházi Kácsor István mesterpedagógus, szaktanácsadót Szőllősi Miklósné jelölte hétköznapi hősnek. A néptáncpedagógus, közoktatási vezető, gyakorlatvezető mentortanár, tánctanár végzettségű, számtalan rangos díjjal és szakmai elismeréssel büszkélkedő István a Nyírség Táncegyüttes első utánpótláscsoportjában kezdett, majd annak művészeti vezetője lett. Az idén többszörös jubileumot ünneplő néptáncpedagógus negyedszázada a Jókai Mór Református Iskola, 20 éve pedig a Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola (minősített referenciaintézmény, kiváló tehetségpont) ismert és elismert oktatója; 10 éven át a művészeti szakközépiskolában, másfél évtizedig pedig a Nyíregyházi Főiskolán tanított. Sok tehetség felnőtt a keze alatt, többen hivatásos táncosok, illetve táncpedagógusok lettek.

– Nálunk kezdtek annak idején a „4 for Dance-es” fiúk, de itt koptatta a parkettát Takács Péter, az Everdance Táncszínház későbbi alapítója is. Nagyon büszke vagyok a tanítványaimra – mesélte a koreográfusként is sikeres néptáncpedagógus, aki azt is elárulta: első szerelmének, a táncnak köszönheti a másodikat, az utánpótláscsoportban ismerte meg ugyanis későbbi feleségét, Ignácz Gabriellát, szerelmük gyümölcseként pedig öt éve megszületett Balázs, aki idővel bizonyára táncos lábú szülei nyomdokába lép majd.

PI, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában