Helyi közélet

2018.02.02. 17:31

Hospice: méltóság, kegylet

Nyíregyháza - Egy-és kétágyas kórtermekben ápolják a végstádiumban lévő daganatos betegeket.

Nyíregyháza - Egy-és kétágyas kórtermekben ápolják a végstádiumban lévő daganatos betegeket.

Polcz Alain író, a Magyar Hospice Mozgalom alapítója, a haldokló betegek támogatására honosította meg a ellátást, amelyhez kórházakban és otthonokban jelenleg a gyógyíthatatlan betegek 50 százaléka fér hozzá.

A Jósa András Oktatókórház Onkoradiológiai Osztályán kialakított hospice részleg méltó körülményeket biztosít a súlyos, betegségük utolsó napjait élőknek. A részleg, a jövő héttől teljes kihasználtsággal működik.

– Rendkívül fontos, hogy betegeink szenvedéseit a lehetőségekhez mérten minél inkább enyhíteni tudjuk, humánus légkörben, nyugodt környezetben, emberi méltóságukat az utolsó percig megőrizve kapják meg a szakmailag is minden szempontból megfelelő ellátást – mondta el Adorján Gusztáv főigazgató a részleg hivatalos átadásán.

Felkészült szakemberek dolgoznak az osztályon, de a hospice részleg legnagyobb értéke, hogy a családtagok végig ott lehetnek hozzátartozójuk mellett.

Tervezik a bővítést

– A betegeket várólista alapján vesszük fel. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a nyolc ágy nem lesz elegendő, ezért tervezzük a bővítés – mondta dr. Vass Judit, az új részleg vezető főorvosa.

Magyarországon évente több mint 33 ezer ember hal meg daganatos betegségben, s bár az orvostudomány fejlődik, egyre hatékonyabb terápiákkal gyógyíthat, mégis ebben a betegségcsoportban a legnagyobb a veszteség. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a rák, a harmadik vezető halál ok.

KM-KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában