Helyi közélet

2018.02.22. 16:58

Középpontban megyénk hétköznapi hősei!

Nyíregyháza - Olvasóinkkal közösen azt szeretnénk bizonyítani, hogy igaz a mondás, ami szerint az igazi hősök köztünk élnek, ezért hagyományteremtő céllal nemrégiben akciót indítottunk.

Nyíregyháza - Olvasóinkkal közösen azt szeretnénk bizonyítani, hogy igaz a mondás, ami szerint az igazi hősök köztünk élnek, ezért hagyományteremtő céllal nemrégiben akciót indítottunk.

Olyan megyénkbeli embereket keresünk, akik a sajátjuk helyett mások érdekeit tartják szem előtt: azokat a hősüket keressük, akik az életüket arra tették fel, hogy segítsék embertársaikat, hozzáállásuk példamutató és követendő. Hat kategóriában vártuk olvasóink jelölését (tanár, önkéntes, egészségügyi dolgozó, mentő, tűzoltó és rendőr). A határidő hétfőn lejárt és büszkén mondhatjuk, hogy olvasóink 24 hétköznapi hőst ajánlottak lapunk figyelmébe. Amint kiderül, hogy közülük mennyien vállalják a jelölést, valamennyiük nevét megjelentetjük a lapban, és be is mutatjuk őket – szavazni február 26-ától március 26-áig lehet majd. Most három jelöltet ajánlunk a figyelmükbe.

Salgótarjánban tűnt fel

Szerkesztőségünk jelölte hétköznapi hősnek a ZIG Singers és a Hang-Szín Tanoda szívét-lelkét, dr. Bánhidiné Maróti Magdolnát. A nyíregyházi oktató a zeneművészeti dzsessz tanszakán végzett, a szólókarrierje pedig 1970-ben kezdődött el, amikor egy zenés tehetségkutatón Salgótarjánban két kategóriában is első lett. Akkoriban az Apostol együttes volt a kísérőzenekara. A legendás Táncdalfesztiválon Kovács Katival másodszereposztásban énekelte a Kifulladásig című dalt.

Noha budapesti, a szerelem mindent legyőzött, követte a férjét Nyíregyházára. Később a Zrínyi-gimnáziumban megalakította a ZIG Singerst, amely az iskola 100. évfordulóján két fantasztikus, teltházas koncertet adott. Saját színi tanodát alapított 2000-ben; a Hang-Szín Tanoda azóta is él és virul. Fia, Krisztián és menye, Marcsi is aktívan részt vesznek a munkában. Minden évben vizsgaelőadáson mutatják be, hogy a gyerekek mennyit fejlődtek egy esztendő alatt.

Sokan csináltak karriert

Tanítványai közül többek között Pankotay Péter, Kárpáti (Kovács) Norbert, Kádár János, Szabó Mariann, Bánhidi Krisztián, Moravszki Enikő, Kiss Gábor, Prescsák Zita, Lutter Imre, Pallai Mara, Muri Enikő és Szirota Dzsenifer futott be szép karriert.

Életmentésekhez vonul

Tasnádi Péter tű. zászlós, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság különleges szerkezelője; valamint szakápolóként a Nyíregyházi Mentőállomásról is vonul az életmentésekhez. Alapvetően mentőtiszt szeretett volna lenni, de akkoriban nem ­indult levelező tagozaton ilyen jellegű képzés. 2008-ban jött a lehetőség, ekkor végezte el a Semmelweis Egyetem kihelyezett tagozatán a szakápolói szakot Nyíregyházán, ahol előbb a tűzoltói hivatás mellett kiemelt mentőn, harmadik éve pedig már esetkocsin vonul az esetekhez.

Életet mentett

Bajusz István tű. százados, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka, aki a katasztrófavédelmen belül a disaster medic képzés instruktora. Hivatása mellett a százados a civil életben egy labdarúgó mérkőzésen is kamatoztatta az újraélesztésben megszerzett tudását, miután egy összeesett futballista életét sikerült megmentenie.

KM


[related-post post_id="3773372"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában