Helyi közélet

2018.02.03. 19:17

Önkormányzati ülés és országos konferencia Máriapócson

Máriapócs - Pénteken és szombaton Máriapócson, az Emmanuel Zarándokközpontban tartották a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkormányzati tanácsának ülését és országos konferenciáját.

Máriapócs - Pénteken és szombaton Máriapócson, az Emmanuel Zarándokközpontban tartották a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) önkormányzati tanácsának ülését és országos konferenciáját.

- Ha az úr nem építi a házat, a készítők hiába fáradoznak, s ez vonatkozik az országra, a megyére, a nemzetünkre és az életünkre is – mondta a nagyszabású rendezvény szombati nyitányán Orosz István atya. - Úgy fáradozzanak tehát, hogy azon az úr áldása legyen – erősítette meg a kegyhelyigazgató.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, a KDNP önkormányzati tanácsának elnöke kiemelte: eredetileg egy országos tanácsülést terveztek, ám ez végül egy magyar-magyar össznemzeti találkozóvá nemesedett, köszönhetően a határon túli politikusok, barátok, polgármesterek részvételének.

- Az önkormányzati tanács egy nagy múltra visszatekintő szervezet, ez a találkozó a közösségépítést, a tapasztalatcserét is szolgálja – fűzte hozzá Seszták Oszkár.

- Ma nemcsak tudásban, hanem lélekben is gyarapodhatunk, hiszen a Mária-kegyhelyen imádkozhatunk Magyarországért – szólt dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője.

Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a KDNP alelnöke, megyei elnöke úgy fogalmazott: a valaha volt legjobb vizes világbajnokság volt a 2017-es budapesti, amelyre mindannyiunknak büszkének kell lennünk.

- Sok sikert mindenkinek április 8-ára! - zárta szavait a miniszter, mielőtt levetítették a világbajnokság legnagyszerűbb, leglátványosabb pillanatait összefoglaló kisfilmet.

Ezután Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős miniszter emelkedett szólásra, aki Debrecen polgármestereként lett az elmúlt évtizedek legismertebb politikusa, azt azonban kevesen tudják róla, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, mégpedig Szamosszegről származik.

- Egy magamfajta református izgalommal jön Máriapócsra - mondta immár megnyugodva a miniszter. - Magyarország egy keresztény ország, azonban keresztény magyar, illetve európai jövő csak akkor lehetséges, ha megvédjük magunkat. A kereszténység védelmében szerencsére egyre többen állnak mellénk.

- A népességfogyást megállítani a világ legegyszerűbb dolga, és nem is feltétlenül kellemetlen - tért rá a demográfiai kérdésekre Kósa Lajos, aki számokkal érzékeltette az e téren elért eredményeket. - Míg 2010-ben a népesedési ráta - azaz az egy nőre jutó gyerekek száma - 1,28 volt, 2017-ben már 1,48.

- A Modern Városok Program a valaha volt legnagyobb vidékfejlesztési projekt; a 3500 milliárd forint egyik rendeltetése, hogy minden nagyváros elérhető legyen gyorsforgalmi úton. Egy-egy város ugyanis motorja a térség fejlődésének, s ez az úthálózat kapcsolja be Európa vérkeringésébe a határon túli magyarlakta területeket.

- A kormány átszervezéssel és adósságkonszolidációval tehermentesítette az önkormányzatokat. Ez utóbbi csak pillanatnyi segítség volt, további fejlesztésre, javításra szorul az önkormányzati rendszer, hogy stabil, önfenntartó lehessen. Ez az új kormány feladata lesz - tekintett a jövőbe Kósa Lajos.

A rendezvény sajtónyilvános része után Egy jó példa: Debrecen címmel a város polgármestere, dr. Papp László tartott előadást, majd Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár a 2014-2020-az fejlesztéspolitikai ciklus eredményeiről beszélt. Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár témája a stratégiai partnerség a kormány és az önkormányzatok között volt, míg Gaal Gergely országgyűlési képviselő a KDNP 2018-as feladatait ismertette a helyi közösségekben.

KM


[related-post post_id="3755653"]

[related-post post_id="3755942"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában