Helyi közélet

2018.02.01. 14:21

Pontyozás – hideg vízben

Nyíregyháza, Nyékládháza - Haraszkó Csaba számára a hideg víz sem jelent akadályt, ha horgászni szeretne.

Nyíregyháza, Nyékládháza - Haraszkó Csaba számára a hideg víz sem jelent akadályt, ha horgászni szeretne.

A legtöbb horgász bent ül a meleg szobában a kályha mellett, s várja, hogy jöjjön a kikelet, amikor ismét kézbe veheti a horgászbotokat.

Vannak azonban olyanok is, akiket nem rettent vissza a hideg időjárás, mert szeretik a kihívásokat, s roppant kíváncsiak arra, vajon milyen sikerrel jár egy téli horgászat. E kevesek közé tartozik Haraszkó Csaba is, akit arra kértünk, meséljen olvasóinknak ezekről a túrákról.

– Az elmúlt néhány esztendőben az év vége már szinte mindig ugyanúgy zajlik. November végén, december elején amolyan szezonzáró horgásztúrára megyek a kedvenc bányatavamra, a nyékládházi Koi 2 bányatóra. Az időjárás már kevésbé barátságos, a hőmérő higanyszála még nappal is alig kúszik 3-4 fok fölé, de egy magamfajta megszállott pontyhorgászt ez sem zavarja. Sok éve visszajárok ide, mert fő célom, hogy megfigyeljem a pontyok viselkedését szélsőséges körülmények között – mondta a nyíregyházi teszthorgász. – Arra vagyok kíváncsi, hogy a hideg, mély, letisztult vízben hogyan reagálnak a pontyok a táplálékra, hol tartózkodnak, mikor és mennyire intenzíven táplálkoznak. Az ilyen jellegű vizek kicsivel másabb horgászatot igényelnek, annak függvényében is, hogy dobós vagy behúzós módszert választunk.

Álcázni a szereléket

– Egy kavicsbányatóhoz méltóan a mély és kristály tiszta víz (4-6 méter) tartogat számunkra némi nehézséget. Az első talán a szerelék teljes álcázása. Ezért víztiszta zsinórt és kavics mintás ólmot használok, annak érdekében, hogy az öreg és tapasztalt pontyok egy pillanatra se fogjanak gyanút. A másik a hely kiválasztása, ahová a horgot helyezzük. Ha partról dobok be, inkább a laposabb mederrészeket keresem, mintsem a nagyobb töréseket. Ennek több oka is van. Egy markáns medertörésben – ami mondjuk 4 méter –, nagyon nehéz megállítani a szereléket a törés oldalán, másrészt, ha a törés túlsó oldalára dobunk, akkor végig húzzuk a főzsinórt az éles köveken.

Elgurulhat a csali

– Ha pedig az innenső oldalra helyezzük el a cuccot, akkor a vízközt lévő megfeszített zsinór nagyon zavaró lehet a pontyok számára. Arról nem is beszélve, hogy partról történő etetés során a csalik – például a bojlik – messze elgurulhatnak a meredek törésen, a halakat méterekre elcsalva a horgunktól. Éppen ezért olyan laposabb medret keresek, ahol biztosan tudom, hogy a szerelékem jól helyezkedik el és az etetés is sokkal pontosabb.

– Ahogy lehetőség van, használjuk ki az időt, mert a téli horgászatok is legalább olyan érdekesek és eredményesek, mint az év többi részében – tette hozzá Haraszkó Csaba.

Vitamindús

– A pontyok táplálkozása ilyen viszonyok között lelassul, keveset esznek, alig emésztenek valamit a felvett táplálékból, éppen ezért etetéskor inkább kevés, de tartalmasabb, vitaminokban és fehérjékben gazdag eledelt használok. Érdekes tapasztalat, hogy az „érzékenyen” táplálkozó pontyok szinte ugyanolyan vehemensen védekeznek a kapás után, mint nyáron. Nem csoda, hiszen egy 8-10 méteres mélységben a vízhőfok majdnem olyan, mint a nyári kánikulában.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában