Helyi közélet

2018.03.14. 18:16

A Hudson folyónál sem feledheti el a Szamost

Nyíregyháza, Piermont - Szendrő Iván nagyon szeretné, hogy Nagygéc ne csupán egy emlékhely legyen, hanem élő emberek otthona.

Nyíregyháza, Piermont - Szendrő Iván nagyon szeretné, hogy Nagygéc ne csupán egy emlékhely legyen, hanem élő emberek otthona.

Nem kell már bemutatnunk olvasóinknak az Amerikában élő Szendrő Iván színművészt, hiszen a közelmúltban írtunk arról, hogy a hazájától több ezer kilométer távolságban is a szívügyének érzi a Szamos által 1970-ben elsodort Nagygéc múltját, jelenét és jövőjét.

Féltve őrzik a filmet

Nemcsak irodalmi előadóesteket tart, amelyeken felidézi a településhez köthető Vérbíró Hajnó legendáját, hanem éppen tíz évvel ezelőtt egy filmet is készített Botcsinálta Táltos – a piermonti magyar címmel, amelyben vall az életéről, a Nagygéchez és egykori lakóihoz fűződő kapcsolatáról, a táltosi mibenlét fontosságáról. (Piermont egyébként annak a New Yorkhoz közeli településnek a neve, ahol a művész él.)

A Nagygéchez még mindig közel álló emberek féltve őrzött kincse ez a film.

Szendrő Iván a New Yorkhoz közeli Piermontban él, a település folyója a Hudson/Fotó: Nick Rumaczyk

– Mint közismert, a nyugdíjaztatása után Nagygécen vett birtokot a honvédtiszteket Aradon kivégeztető Haynau tábornok, akinek félelmetes alakjáról a községben legenda is született. Ezt a Hajnó-legendát szerettem volna népszerűsíteni itt az Amerikai Egyesült Államokban, és a legkönnyebben megvalósíthatónak egy dokumentumfilm látszott.

Az egész világnak szóljon

Feltettem a film ötletét a magyar weboldalakra, hogy vajon kit érdekel. Tóth Tihamér, a Magyar TV akkori dokumentumfilm-rendezője jelentkezett és egy itteni támogató csoportom tagjai, illetve önkéntes érdeklődők hívták meg Amerikába a film elkészítésére. Az ötleteim, elképzeléseim alapján két másik profi szakemberrel egy hónapon keresztül készítette felvételeket. Aztán otthon egy nagyszerű vágóval, Ternák Ferenccel megadták a végső formáját a filmnek, de előtte még ellátogattak Nagygécre is.

– Gyakran megkérdezik tőlem, hogyan értékelem a filmet: Önéletrajzi alkotás? Emlékfilm Nagygécről? A táltosi lét, szerep bemutatása? Valójában ez mind eggyé válik, elválaszthatatlanul összeolvad, hiszen a film éppen úgy szól a legendáról és az én táltosi önmagamra találásomról, mint arról az útról, amellyel megtaláltam a helyemet, közösségemet, feladatomat – magyarázta Szendrő Iván.

– Szerettem volna elérni, hogy a Nagygéchez kötődő mítoszt, legendát – amelyek nélkül egyébként egy nemzet kultúrája sem létezhet – megmentsem, újrateremtsem. A film – ami sok elismerést kap formai szépségéért – üzenete az volt, hogy szélesítsük a mítosz kisugárzását, kitágítsuk hatóerejét, hogy az egész világnak szóló mondanivalót láthassanak benne a téma iránt fogékony emberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában