Helyi közélet

2018.03.13. 09:31

A legfontosabb a családok támogatása

Nyíregyháza - „Nyolc év alatt megdupláztuk a népjóléti támogatásokat.”

Nyíregyháza - „Nyolc év alatt megdupláztuk a népjóléti támogatásokat.”

Első ciklusát tölti a Parlamentben Kovács Sándor (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, aki az egyik legszélesebb működési területtel rendelkező parlamenti testületben, a Népjóléti Bizottságban dolgozik.

Tartópillérek

– Magyarországon a családpolitikára szánt kiadások európai összevetésben is magasak, kiemelkedő figyelmet fordítunk a több gyermekes családokra, a kisgyermekes anyukák támogatására. Érdemes feltárni ennek hátterét – kezdte az értékelését a politikus.

– Évtizedeken át csökkent hazánk népessége (40 ezer fő körüli a természetes fogyás mértéke), és ha a kedvezőtlen demográfiai folyamatokat meg szeretnénk fékezni, szükség volt egy – az eddigieknél – markánsabb családtámogatási rendszerre. Ezermilliárd forint marad a családoknál évente a gyerekek után járó adókedvezmény révén, s hogy könnyebben menjen a fészekrakás: a Fidesz-kormány bevezette a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. A szocpol, az államilag támogatott lakáshitelek lendületet adtak az ingatlanpiacnak és az építőiparnak is. Mátészalkán és környékén számtalan olyan családot ismerek, akik a gyerekek után járó lakástámogatási forintokból, és némi hitelből költözhettek be saját otthonukba – idézte fel a képviselő. – A gyes, a gyed extra megerősítésével elismerjük az anyaságot, a család és karrier összeegyeztethetőségét.

Bővítették a jogosultak körét

– Éves felmenő rendszerben ingyenessé tettük a tankönyveket, hogy minél kisebb terhet jelentsen az iskoláztatás a családoknak. Egymillió iskolás ingyen kap tankönyvet. S egy másik fontos szociális támogatási elem: 79 milliárd forintnál járunk, kiszélesítettük az óvodai, iskolai ingyen étkeztetést. Összességében elmondható: dupla annyit költünk családtámogatásokra, mint nyolc évvel ezelőtt. Mostanra teljesen természetesnek veszik az emberek, hogy az imént felsorolt kedvezmények, a különböző szociális juttatások hozzájárulnak boldogulásukhoz, mi pedig örülünk, hogy egy ilyen komplex rendszert fenntarthatunk, mert megengedi az ország gazdasági ereje.

– Azt gondolom: nincs szégyenkeznivalónk, de tisztában vagyunk azzal is, hogy van min fejleszteni. Itthon minden ötödik család egyszülős, döntő többségben az anya marad magára a gyermeknevelésben, számukra új lehetőségeken gondolkodunk. Ha már itt tartunk – vetette közbe a politikus –: soha nem látott ütemben kezdtük el fejleszteni a bölcsődéket, elsősorban a férőhelyeket növeljük, hogy az édesanyák, ha akarnak, mihamarabb visszamehessenek dolgozni.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5.sz. választókerületben 8, 2 milliárd forintot költhetünk el az ún. Emberi Erőforrás Operatív Programban szociális, egészségügyi és oktatási területen, ehhez jönnek a településfejlesztési források. Ebben az uniós ciklusban arra költenek az önkormányzatok, amire a lakosságnak szüksége van. A választókerületemben található 44 település Szabolcs 05. Önkormányzati Területfejlesztési Társulásba tömörülve, összefogva, koordináltan indult el az uniós pályázatokon. Nem volt az önkormányzatok között versengés – emelte ki a képviselő. – Csenger, Györtelek, Géberjén, Tunyogmatolcs szennyvízhálózatra igényelt támogatást, vannak intézményi felújításaink, energetikai beruházásaink, és utas pályázatok. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy egészen hosszú szakasz épülhet meg az országos kerékpárút hálózatból: Debrecen–Csenger között a Nyírmeggyest és Mátészalkát összekötő rész hiányzik, Csengertől a határig egy 6-8 kilométeres szakaszt szeretnénk megépíteni.

Gyermekvédelem

A 2013-as gyermekvédelmi törvény módosítása értelmében a 12 éven aluli gyerekeket befogadó szülőknél kell elhelyezni, ugyanis családi közegben egészséges a gyermekek testi, lelki fejlődése. A nevelőszülői hálózat ebben segít. Szabolcs megyében az egyházak is felvállalták a nevelő szülők foglalkoztatását. Jelenleg a 12 éven aluli gyerekek 90 százaléka ilyen családban nőhet fel. A nevelőszülői presztízst emeli, hogy fizetésük immár beleszámít a nyugdíjba. Elindult a mátészalkai gyermekvédelmi központ kitagolásának második üteme, ahonnan hamarosan minden kiskorú lakóotthonba költözhet. Kitagoljuk a régi rendszerből ránk hagyott nagy létszámú, személytelen szociális otthonokat is. Megyénk több pontján korszerű, jó életminőséget nyújtó 8-12 férőhelyes lakóegységek jönnek létre, támogatott lakhatási feltételekkel. A fiatal ellátási forma szakmai előkészítésében részt vettem; megyénkben Mérk, Ököritófülpös, és Fülpösdaróc szerepel a mintaprojektben.

Segély helyett munka

– Láttam, ahogyan emberek több generáción át nem tudtak kitörni a munkanélküliségből, őket a segélyezés csapdájából mentettünk ki a Start és közmunkaprogrammal. Visszaadtuk önbecsülésüket, hiszen saját maguk kereshetik meg a kenyérre valót – jellemezte a megyében fellelhető foglalkoztatási nehézségeket a politikus. – Az ellenzék rajtunk köszörülte a nyelvét a közmunka miatt, holott kitapintható a szemléletváltozás. A közfoglalkoztatás elérte a célját a munkanélküliség kezelésében, a munkaerő-piaci hiány pedig új feladatot ad a munkanélküliek visszavezetésében a versenyszférába.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában