Helyi közélet

2018.03.14. 18:36

A mítosz gyűjtője a mítosz részesévé vált

Nyíregyháza, Piermont - A Botcsinálta Táltos című filmben visszatérő motívum a híd. Vajon mi mindent jelent ez a szimbólum?

Nyíregyháza, Piermont - A Botcsinálta Táltos című filmben visszatérő motívum a híd. Vajon mi mindent jelent ez a szimbólum?

– A híd elsősorban a múlt, jelen és jövő összeköttetésének a szimbóluma, de számos élményem is kötődik a nagygéci hídhoz. A hatóságok már elhatározták a felrobbantását, lezárták a hidat, én azonban mit sem törődve a tiltással, a hídon mutattam be sok-sok érdeklődő előtt a nagygéci legendát – emlékezett vissza Szendrő Iván.

A közös kincs része lett

– Egy másik történetem is kötődik ehhez a hídhoz. A mítosz gyűjtése idején a Szamos hídja felé kerékpároztam egy éjjel, amikor a romos falu kutyái megkergettek. A hídon szembeszálltam velük, Hajnó nevét emlegettem, s képes voltam elküldeni őket. Ez egy meghatározó pillanat volt, ugyanis a mítosz gyűjtőjéből a mítosz részesévé váltam. A legenda továbbvivőjének tekintem magam, a szavaimat már nem a magaménak érzem, hanem egy közös kincs részének. Annak a Nagygéc­hez kötődő közös vagyonnak, amelyek ezen alkotói folyamat eredményei. Az előbb említett kutyás epizód is így lesz része a legendának művészi feldolgozásban:

„Magyarországból, Szatmárból, Nagygécből, a vízgödörből jövök. A Szamos jobb partjáról át a hídon megyek, kerékpáron megyek, kerék küllőm pereg, megyek óraszám. Küllőm pereg mint az óramutató, mint az őrlő malom, mint az időmalom. Megyek, negyed, fél, dél, negyed, háromnegyed, éjfél. Kutyák kísérgetnek, kerülgetnek, megyek, rám támadnak és kergetnek és megint éjfél. Dühös forgolódással ellenem rohannak, fenik rám fogukat, hogy megfogjanak, hogy megöljenek, megyek, negyed, fél, dél, negyed, háromnegyed és megint éjfél, megyek előttük megyek, űznek és hajszolnak, lábam, karom, inam alig bírja, dul-fulva jönnek, hogy adjam meg magamat…”

- MML -


[related-post post_id="3795910"]

[related-post post_id="3795919"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában