Helyi közélet

2018.03.23. 12:24

Digitális korszakváltás

Nyíregyháza - Nyíregyháza az elmúlt években úttörő volt a digitális szolgáltatások terén, s ez a folyamat az idén sem torpan meg.

Nyíregyháza - Nyíregyháza az elmúlt években úttörő volt a digitális szolgáltatások terén, s ez a folyamat az idén sem torpan meg.

A házasságkötéshez továbbra is személyesen kell megjelenniük a megyeszékhely lakóinak, azonban mostantól minden más, polgármesteri hivatalt érintő ügyet várakozás nélkül, akár az otthoni foteljükből is elintézhetnek, mégpedig napszaktól függetlenül.

– Ez a digitális korszakváltás nem előzmény nélküli: Nyíregyháza az elmúlt években is élen járt a digitális szolgáltatások bevezetésében – válaszolta érdeklődésünkre dr. Szemán Sándor, a város címzetes főjegyzője.

– A kormány és az önkormányzat együttműködésével, a Digitális Magyarország nyíregyházi alprogramjának köszönhetően megvalósult a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás időseknek okos­eszközök segítségével és a közterület-felügyelet új ügyeleti központja, elérhető a szélessávú, „szupergyors” internet. A városban ötezer laptopot és ezer tabletet lehetett igényelni térítésmentesen, rászorultsági alapon. Életünk részévé váltak az okos víz- és távhőmérők, az „okoskukák”. Immár elérhető a wi-fi a belváros több pontján, az okospadoknál éppúgy, mint a nemrég forgalomba állt gázüzemű buszokon – sorolta a főjegyző az úttörő munka állomásait.

Elektronikus ügyintézés

– Legutóbb a polgármesteri hivatal lépett a digitális korszakváltás útjára: immár a hivatali ügyek mindegyike elektronikusan elintézhető – ezt már dr. Kása Brigitta aljegyző mondta, akit arra kértünk, avassa be olvasóinkat a részletekbe.

– Míg a magánszemélyeknek egy új lehetőség, a cégeknek, gazdálkodó szervezeteknek kötelező az elektronikus ügyintézés. Mindenki számára a magyarorszag.hu portálon a Személyre Szabható Ügyintézési Felület (SZÜF) biztosítja a biztonságos kommunikációt, az előbbieknek ügyfélkapus azonosítás mellett. Az ügyfélkapus azonosító létrehozása egy egyszerű regisztráció, amire lehetőség van bármelyik okmányirodában, kormányhivatali ügyfélszolgálati irodában, illetve 2016. január 1-je után kiállított személyi igazolvány birtokában az ugyfelkapu.gov.hu/regisztracio/regEszemelyi felületen.

– A minél egyszerűbb átállás érdekében azokra is gondoltak a rendszer fejlesztői, akiknek kevesebb informatikai rutinjuk van. Aki küldött már e-mail-t, tudja majd kezelni az e-Papír elnevezésű szolgáltatást is. Ez a formailag kötetlen kérelmek és beadványok benyújtására használható, amihez az önkormányzati igazgatási témacsoportot kell választani. Segítségével a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy beadványuk célt ért, s a szükséges iratokat hitelesítve is csatolhatják levelükhöz. A magánszemélyek az úgynevezett Rendelkezési Nyilvántartáson keresztül kérhetik, hogy a hivatal kizárólag elektronikus úton tartsa velük a kapcsolatot.

Hatalmas könnyebbség

– A cégek, gazdálkodó szervezetek a cégkaput használhatják az elektronikus kapcsolattartáshoz, dokumentumok beküldéséhez és letöltéséhez, az egyéni vállalkozók pedig az ügyfélkaput. A polgármesteri hivatalban eddig is több hatósági szakterületen, számos ügykörben biztosítottunk elektronikus ügyintézési lehetőséget, ezek a felületek továbbra is megmaradnak, az újdonságokról pedig a varoshaza.nyiregyhaza.hu weboldalon olvasható részletes tájékoztató.

– Hatalmas könnyebbség lesz az embereknek, hogy akár otthonról is bejelenthetik például az üzletük megnyitását, beadhatják segélykérelmüket, kérhetnek tájékoztatást, a nagyobb forgalmú osztályok esetében elkerülhetik a várakozást. De az új rendszer előnyei nemcsak az ügyfelek, hanem a hivatal szempontjából is számottevők, legyen szó a postaköltség vagy az ügykezelési idő csökkenéséről – összegzett az aljegyző és címzetes főjegyző, és országos adatokkal is érzékeltették a rendszer jelentőségét: – Hazánkban ötezer olyan szervezet van, amelynek biztosítania kell az elektronikus ügyintézés lehetőségét, 1,2 millió gazdálkodó szervezet érintett, a potenciális ügyfelek száma pedig megközelíti az ötmilliót.

HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában