Helyi közélet

2018.03.16. 13:02

Éljen soká Regina!

Nyíregyháza - Nehéz sorsú roma nők vitték színpadra anyaságuk történetét.

Nyíregyháza - Nehéz sorsú roma nők vitték színpadra anyaságuk történetét.

A roma asszonyokból álló Szívhangok Társulat féléves turnéra indult Éljen soká Regina! című dokumentum-színházi előadásával, melynek témája az anyaság. A Sajátszínház program keretében létrejövő kezdeményezés elsődleges célja a helyi roma társadalom megszólítása, felvetett problémák közösségi megvitatása.

A Szívhangok Társulat tagjai 30 és 50 év közötti nők, Szomolya közmunkás brigádjának jelenlegi és korábbi tagjai. Feleségek, egyedülállók, elváltak, anyák, nagymamák. Egymás közelebbi és távolabbi rokonai. Fiatalon felnőtté váltak, és azóta keményen megküzdenek a mindennapokkal, hogy felnevelhessék a gyerekeiket.

Napról napra be kell bizonyítaniuk a külvilágnak, sőt, maguknak is, hogy érnek valamit – annak ellenére, ahogy a közmunkán, a hivatalokban, az iskolában, a rendelőben, a kórházban bánnak velük.

Tapasztalataikat játsszák el

Az Éljen soká Regina című előadásban ez a nyolc roma nő meséli és játssza el anyasággal kapcsolatos, nagyon személyes történeteit, a közönség soraiban ülők mégis felismerhetik a hasonlóságot saját megélt tapasztalataikkal. Az előadás központi témáját a szülések során szerzett tapasztalatok, az anyaság egészségügyi és szociális intézményi helyzetei adják.

A turné során Egercsehiben, Debrecenben, Lucfalván, Budapesten és március 16-án pénteken 18 órától a nyíregyházi Sója Miklós Görög Katolikus Általános Iskolában mutatják be az előadást, amihez drámapedagógiai formákat alkalmazó feldolgozó beszélgetés is kapcsolódik.

A társulat minden településen egy-egy helyi roma civil szervezettel működik együtt a program megvalósításában, a megyeszékhely esetében ez a XXI. Századi Roma Nők Országos Egyesülete.

Az előadást követően a nézők közül néhányan maguk is alkotókká válnak: egy héttel később minden helyszínen – így Nyíregyházán is – nyolc-tíz roma nő el fogja készíteni saját történetét anyaságról és az egészségügyi ellátórendszerben szerzett személyes tapasztalatairól.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában