Helyi közélet

2018.03.24. 15:26

Éljenek az ifjú vállalkozók!

Kisvárda - A jelen kihívása: meg kell találni a megfelelően képzett munkaerőt.

Kisvárda - A jelen kihívása: meg kell találni a megfelelően képzett munkaerőt.

A fiatal vállalkozók helyzetbe hozásáról, ösztönzéséről hallhattak szakmai előadásokat azok, akik ellátogattak pénteken a kisvárdai városháza dísztermébe. A „Vállalkozz rá!” konferenciát Kiss András, a megyei közgyűlés képviselője nyitotta meg, majd Leleszi Tibor, az eseménynek otthont adó település polgármestere hangsúlyozta ki: szeretni kell azt, amit csinálunk.

– A fiatal vállalkozókat is ez kell, hogy vezérelje a hétköznapokon. A belső ösztönzés mellett fontos a regionális szintű kapcsolattartás is, legyen ez akár egy határon túli együttműködés – fogalmazott Kisvárda polgármestere. Hozzátette: a cél akár a csillagos ég is lehet, példaként Adolf Zukor, a magyar származású producernek, a Paramount Pictures filmvállalat és a hollywoodi filmgyártás egyik alapítójának a példáját hozta fel.

– Első ízben Budapest adott otthont a „Vállalkozz rá!” elnevezésű rendezvényünknek, akkor 200 millió eurós összforgalmat lebonyolító fiatal vállalkozások vezetői ültek a hallgatóság soraiban – emlékezett vissza a kezdetekre Antal Lóránt, a rendezvény egyik alapítója. Mint kifejtette: egy közösség akkor erős, ha a gazdaság is erős, melynek alapját a kis- és középvállalkozások adják.

A lehetetlen csupán egy szó

A rendezvény fővédnöke, dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter Muhammad Ali idézetével igyekezett további állhatatos és lelkiismeretes munkára ösztökélni a vendégeket. Mint mondta: „a lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni… A lehetetlen nem létezik.”

– A kinti magyar oktatás minősége évről évre gyengül, ezzel párhuzamosan társadalmi szinten is romlanak a romániai magyarok pozíciói – hívta fel a hallgatóság figyelmét Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint olyan fiatal vállalkozókat kell „kitermelni”, akik kaphatóak az újra és cégeik révén képesek hozzáadott értéket is előállítani.

– Úgy vélem, hogy középiskolás korban kell vállalkozói alapismereteket oktatni, nem pedig harmincévesen szembesülni az üzleti szféra nehézségeivel – emelte ki Porcsalmi Bálint. Csepreghy Nándor parlamenti államtitkár szerint ma jobb vállalkozónak lenni Magyarországon, mint 2010 előtt. – A gazdaságot sikerült növekvő pályára állítani, a munkanélküliség folyamatosan csökken, ma már az a kérdés, egy adott pozícióba hogyan találjuk meg a megfelelően képzett munkaerőt – summázta röviden az elmúlt évek eredményeit a Miniszterelnökség miniszter-helyettese. Kifejtette: a vállalkozásoknak elsősorban tőkére van szükségük, ebben segített a jegybanki alapkamat folyamatos csökkentése, az pedig már csak a hab a tortán, hogy a mostani uniós költségvetési ciklus forrásainak hatvan százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában