Helyi közélet

2018.03.27. 18:14

Fontos a nemzeti összetartozás

Zajta - Határ menti találkozót rendeztek kedden Zajtán, a hűség falujában.

Zajta - Határ menti találkozót rendeztek kedden Zajtán, a hűség falujában.

Magyar politikusok találkoztak kedd délután Zajtán, csakhogy nemzeti összetartozásuk ellenére más-más országból érkeztek. Még a hazánkbeli dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Schanda Tamás államtitkár is Romániából jött át a határ menti találkozóra, ugyanis délelőtt Szatmárnémetiben vettek részt egy ünnepségen. Ebből az alkalomból néhány órára megnyitották Zajta és Nagypeleske között a határt, így szinte egy ugrásra került Zajta Szatmárnémetihez.

A nemzeti összetartozás, az egymásrautaltság fontos az anyaországban és a határainkon túl élő magyarok számára, ezért a rendezvény házigazdája, dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő meghívására eljött a „hűség falujába” Kelemen Hunor, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének elnöke, Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármester, Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke, Branzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. A helyi művelődési házban megrendezett fórumon a település lakói mellett részt vettek a térség polgármesterei is. A zajtai önkormányzat nevében Kosztya Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket. Röviden felvázolta az elmúlt évek eredményeit, s utalt arra, hogy most is három pályázatuk van folyamatban. Dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter beszédében arról szólt, hogy az elmúlt évek eredményeképpen elért 4 százalékos növekedés fontos stabilitást jelent az országnak. A tárca vezetője kitért a gazdasági értékelés közben napjaink időszerű kérdéseire is. A nyugat-európai és a bécsi eseményekre utalva kijelentette, hogy fontos kérdés: Magyarország magyar tud-e maradni?

A jövővel kapcsolatban a következőket mondta a tárca vezetője:

– Azért dolgozom, hogy a migránsok miatt ne lássak félelmet a családtagjaim szemében, valamint hogy ezt a megyét visszahelyezzük a térképre. Van Tiszánk, van turizmusunk, fejlődik a gazdaságunk, s van együttműködés a hármas határnál.

Befejezésül Saint-Exupéry egyik gondolatát idézte a miniszter: „Uram! Nem csodát, nem jelenéseket kérek Tőled. A mindennapok küzdelméhez adj erőt nekem!

Schanda Tamás államtitkár arról szólt, hogy ma már milyen természetes, hogy közjogilag a magyar nemzet részei a határon túl élő magyarok is, pedig ez igazán nagy dolog. A határon túlról érkezett vendégek valamennyien hangsúlyozták a nemzeti összetartozás fontosságát, az együttműködés jelentőségét, a közös pályázatok megvalósítását. Az anyaországtól elszakított magyarok érdekében és védelmében dr. Tilki Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy április 3-ig kell leadni az aláírásokat ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a nemzeti kisebbségvédelmi kezdeményezéssel.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában