Helyi közélet

2018.03.26. 13:39

Lendületet adni az értékmentő munkának

Vásárosnamény - A baktalórántházi Dégenfeld kastélymúzeum, a kállósemjéni Kállay-kúria, a Sóstói Múzeumfalu és a nyírteleki Kedvesház után hétfő délelőtt a vásárosnaményi Tourinform-iroda adott otthont a Lépésről értékre hazánk tündéri mezején, azaz értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben elnevezésű tájékoztató sorozat következő állomásának, ahol a jelen lévő újságírók belekóstolhattak a szatmári és a beregi értékekbe.

Vásárosnamény - A baktalórántházi Dégenfeld kastélymúzeum, a kállósemjéni Kállay-kúria, a Sóstói Múzeumfalu és a nyírteleki Kedvesház után hétfő délelőtt a vásárosnaményi Tourinform-iroda adott otthont a Lépésről értékre hazánk tündéri mezején, azaz értékmustra Szabolcs-Szatmár-Beregben elnevezésű tájékoztató sorozat következő állomásának, ahol a jelen lévő újságírók belekóstolhattak a szatmári és a beregi értékekbe. Szó szerint, hiszen a vendéglátók szilvalekváros pitével kínálták a részt vevőket, a finom falatok mellé pedig kiváló almalé is járt. Már ezért is érdemes lenne felkeresni a Bereg szívét, de természetesen azon értékeket sem szabad kihagyni, amelyek ebből a térségből kerültek be a megyei értéktárba.

Bábok és templomok

– Megyejáró sorozatunk célja, hogy lendületet adjunk az értékmentő- és gyűjtő munkának, és hogy azokhoz is eljuttassuk a hírét, akik eddig nem hallottak róla – mondta Baracsi Endre, a megyei közgyűlés, és a megyei értéktár bizottság alelnöke, aki hozzátette: a listán jelenleg 101 érték található, ezek közül több mint harminc kapcsolódik Szatmárhoz és Bereghez. – Sokszor mondjuk, hogy nem elég a tojást tojni, kukorékolni is kell: számunkra nagy öröm, hogy milyen sok értékünk van, de ezt hírül is kell adni, el kell juttatni az emberekhez, a leendő vendégeinkhez – mondta Filep Sándor polgármester. – Végső soron ez a cél: idecsalogatni a turistákat, megmutatni nekik a szépségeinket, és megszerettetni velük az itt élő embereket. Nálunk van mit nézni, van mire büszkének lenni: ilyen többek között a római katolikus templom Vitkán, a református templom, a vadászati kiállításunk, vagy Sánta Miklósné fantasztikus bábjai – sorolta a városvezető.

Dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő felidézte, hogy annak idején egy frakcióülésen merült fel a hungarikumok összegyűjtésének terve, az azt követően létrejött törvény tette lehetővé az értékek feltárását és a mindennapjainkba illesztését is. – Európai mércével mérve is kiemelkedő turisztikai attrakciónk vannak, ilyen többek között a tákosi vagy a csarodai templom, amelyekre komoly stratégia építhető, és a turisztikai szálláshelyek számát tekintve jól is állunk. Ami még hiányosság, éppen ezért megoldandó, fontos feladat: az az egységes arculat kialakítása, és azoknak a komplex turisztikai csomagoknak a kialakítása, amelyek miatt a Nyíregyházára érkezők, ha kirándulni szeretnének, Szatmár és Bereg felé vennék az irányt – mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában