Helyi közélet

2018.03.28. 19:38

Megnyitották Sóstó kapuját Nyíregyházán

Nyíregyháza - Átadták a látogatócentrumot és a hópárduckifutót az állatparkban.

Nyíregyháza - Átadták a látogatócentrumot és a hópárduckifutót az állatparkban.

Már az építkezés alatt, a körvonalakból sejteni lehetett, hogy a SóstóZoo-ban megint valami különleges, hatalmas és látványos készül. S ahogy ígérték, március végére a munkát befejezték, szerdán pedig át is adhatták az új bejáratot és látogatóközpontot, s ami kintről nem látszott, a nyitott hópárduckifutót is.

Nagyon sok látogatót várnak

– Ez az állatparki és a sóstói turisztikai fejlesztési program első, 381 millió forintból (ennek 97 százalék támogatás és három százaléka önerő) elkészült eleme, ami most átadunk – mondta a tavaszi napsütéses szerda délutánon dr. Kovács Ferenc. Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta: –Nem állunk meg, már épülnek a következő elemek, a túloldalon a Pangea Ökocentrum és Szálloda, amit június végén adunk át. Az állatpark területén 2019 végére készül el a jégkorszaki világot megjelenítő interaktív látványosság, ezen kívül indul az ökológiai tanösvény és az India-ház projektje is – sorolta a városvezető, és hozzátette: nagyon fontos volt, hogy a látogatócentrumot jól időzítve húsvét előtt megnyissák, mert nagyon sok látogatót várnak és nemcsak az ünnep alatt, folyamatosan.

– Ideje volt, hogy Európa legjobb állatkertje címmel büszkélkedő állatparkunk bejárata az elismeréshez méltó legyen és önmagunkhoz is, hiszen nemcsak a turistáknak készült, hanem a városnak, gyermekeinknek, a megyének. Ez Sóstó kapuja is – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc.

Az ajtón belépve az ember nem is tudja, merre nézzen. Balra a hatalmas üvegfal mögött a játszadozó fóka köti le a figyelmet, a gyereksarok barátságos, a vitrinben a park történetét bemutató tárlat ad okot az időzésre.

Az új, teljesen akadálymentesített főbejáratnál, mely lehetővé teszi a nagyobb látogatócsoportok egyszerű, kényelmes és gyors bejutását a parkba, modern pultokat, pénztárakat, bankautomatákat, értékmegőrzőket, kerékpártárolókat helyeztek ki, fejlesztették az informatikai rendszert és új igazgatási, adminisztrációs helyiségeket építettek.

Hamarosan költözhet

– Nem akarom elkiabálni, de vemhes a hópárduc – jelentette be Gajdos László, s ettől aktuálisabb mondattal nem is lehetett volna átadni a hópárduckifutót. – Magyarországon ilyen nagyértékű vidéki állatpark-fejlesztés nem volt még soha, s remélem lesz még, és az is nálunk – jegyezte meg az állatpark igazgatója.

– Nagyon kevés hópárduc, alig kétezer egyed él már csak a világon. Sajnos a nagyon drága bundájuk miatt irtják őket – ezt már a kifutó előtt állva mesélte a parkigazgató. A többszáz négyzetméteres új „lakosztály” azt a sziklás, növényzettel sűrűn benőtt környezetet teremti meg a hópárduc számára, amiben jól érzi magát és el is tud majd rejtőzni. – Hátul van még egy kifutó, ez a közönség számára nem látható, itt nevelik majd a kölyköt – árulta el Gajdos László, majd kiderült: a tervek szerint a jövő héten költözik át az új helyre a hópárduc.

Turisztikai központ lesz

– A Modern Városok Program keretében jelentették be, hogy többek között Nyíregyházán az állatpark fejlesztésére 6,7 milliárd forintos uniós és hazai forrás áll rendelkezésre – emlékeztetett az átadáson dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és megjegyezte: ez valóban Európa legszebb állatparkja, amire nagyon büszkék lehetünk. – A megyeszékhelyen elindult fejlesztéssorozat pedig azt fogja eredményezni, hogy 2020-ra Nyíregyháza Magyarország egyik meghatározó gazdasági és turisztikai központja lesz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában