Helyi közélet

2018.03.31. 15:35

Nincsen húsvét sonka nélkül

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Receptbeküldőink javában készülnek az húsvétra: már tudják, hogy mi kerül az asztalra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Receptbeküldőink javában készülnek az húsvétra: már tudják, hogy mi kerül az asztalra.

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe, amelynek a gasztronómiára is nagy hatása van. Húsvétvasárnap véget ér a nagyböjt, a tartózkodás a hústól – innen ered a húsvét magyar elnevezése. Az egyik legrégebbi húsvéti étel a bárány, amely Krisztust jelképezi. A régi magyar konyhának gyakori alapanyaga volt a bárány, de az utóbbi időben szinte csak húsvétkor fogyasztjuk. A legjellegzetesebb húsvéti étel a tojás, ami az újjászületés jelképe. Keresztény szokás, hogy Jézus mennybemenetelének az ünneplésekor a hívők a feltámadást jelképező tojással ajándékozzák meg egymást. Szerepelhet hidegtálakban, felszolgálhatjuk köretként, de készíthetünk belőle salátát vagy kaszinótojást is. Az ünnep nélkülözhetetlen szereplője a sonka.

Főzök csigalevest, töltök káposztát és paprikát, sütök oldalast, de lesz sonka és kolbász – ezekhez tormát kínálok." Oláh Lászlóné

A hagyományos paraszti családokban a téli disznóvágáskor készült a sonka, ami általában a kora tavaszi, böjti időszakban volt a füstölés, érlelés alatt. Mivel a böjt ideje alatt nem lehetett elfogyasztani, ezért először húsvét vasárnap kerülhetett asztalra. Fogyaszthatjuk hidegen, szendvicsként, meleg főételként, elkészíthetjük sültként, vagy tekercsként hidegtálakba. De mi kerül olvasóink asztalára?

Szinte valamennyi gasztromagazinunkban megtalálhatjuk a mérki Oláh Lászlóné receptjeit, aki, mint megtudtuk, már készül az előttünk álló ünnepre.

Sonka, kalács, saláták

– Szívesen sütök, főzök, ezért egyáltalán nem teher az ünnepi készülődés – mesélte lapunknak. – Ilyenkor összejön a család, és azt főzök, amit a gyerekeim és az unokám kérnek. Az biztos, hogy főzök csigalevest, töltök káposztát és paprikát, sütök oldalast, de lesz sonka, kolbász, ezekhez saját tormát kínálok, de krumplisaláta és franciasaláta is kerül az asztalra, mint ahogy saját készítésű kalács is.

Többféle sütit készítek, lesz gesztenyés tekercs, oreós szelet és marlenkagolyó is – utóbbihoz a megsütött mézeslapokat ledarálom, a tejből, cukorból, vaníliából és egy kis szódabikarbónából készült krémet pedig közel két órán keresztül főzöm – mesélte Oláh Lászlóné, akinek a veteményesében minden megterem, amire a konyhában szükség van, és ami nem fogy el, abból befőttek, lekvárok készülnek – évente mintegy háromszáz üvegnyi.

Megújítja a recepteket

Kulánda Melitta az egészséges életmódot szem előtt tartva süt és főz, így nagyon odafigyel arra, hogy milyen alapanyagokat használ.

– Sok régi receptet kipróbálok, de mindig változtatok valamin – mondja.

– A köretek és zöldségek híve vagyok, és imádom a süteményeket – annyira, hogy még egy cukrásztanfolyamot is elvégeztem. Hobbiszinten cukrászkodok, otthon általában én felelek a sütikért – így lesz ez húsvétkor is. Vasárnap a nagyszüleimnél gyűlik össze a család Pócspetriben, töltött húsok és tojásos ételek biztosan kerülnek az ünnepi asztalra. Ha jó az idő, hétfőn kirándulunk, de előtte az apukám és a testvérem szódásszifonból meglocsolnak, cserébe festett tojást és csokitojást is kapnak.

- SZA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában