Helyi közélet

2018.03.01. 09:23

Regisztrálniuk kell a dohánytermelőknek

Nyíregyháza - Hagyományosan mintegy 80 százalékban részesei Szabolcs-Szatmár-Bereg megye termelői az ország dohánytermesztésének. A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) által a múlt esztendőről a minap közzétett termelési jelentés szerint 2017-ben Magyarországon 3380 hektáros termőterületen 6802 tonna dohány termett.

Nyíregyháza - Hagyományosan mintegy 80 százalékban részesei Szabolcs-Szatmár-Bereg megye termelői az ország dohánytermesztésének. A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (Madosz) által a múlt esztendőről a minap közzétett termelési jelentés szerint 2017-ben Magyarországon 3380 hektáros termőterületen 6802 tonna dohány termett.

A Madosz éves jelentése szerint a 2017-es magyarországi átlagtermés hektáronként 2,012 tonna volt, míg az előző évben 1,885 tonna. A termelők összesen 6802 tonna dohányt takarítottak be a földekről, szemben a 2016-os 6343 tonnával.

Az időjárás nem kedvezett

A helyzet ugyan javult a két évvel ezelőtti adatokhoz képest, ám a nagyobb termés­átlag és termésmennyiség mögött a 2016-os kedvezőtlen időjárás okozta anomáliák húzódnak meg, kommentálta érdeklődésünkre a 2017 évi számokat a Madosz elnöke.

Bényei Illés elmondta: a 2016-os 3366 hektárhoz képest némileg nőtt tavaly a termőterület is, közel 20 hektárral. A termésátlag viszont hektáronként 200 kilogramm dohánnyal lett több. Ennek a markáns termésnövekedésnek egyrészt a dohányföldjeinket 2016-ban ért jelentős jégverés adja a magyarázatát. A jég 40 hektár dohányt megsemmisített, de a többi területünket is megtizedelte. Ezt követően 2016 második felének időjárása még rátett egy lapáttal. A vegetációs időszak első felében kimondottan jó csapadék ellátottságnak a nyáron pusztító – talaj és légköri – aszály vetett véget. A szárazság sújtotta növények kényszerérett dohányleveleit sürgősen le kellett törni, ám nem egy ilyen „lázas”, betakarításhoz vannak méretezve a szárító kapacitások. Másrészt a munkaerőhiány is alaposan bejátszott. Nem volt ugyanis elegendő munkáskéz a kényszerből két hét alatt végrehajtandó dohánytöréshez. Szóval így úszott el 2016, amely kiváló dohányos év lehetett volna.

Lesz, aki betakarítson?

A termelési jelentésből az is kitűnik, hogy a két nagy felvásárló, a nyíregyházi Universal Leaf Tobacco (ULT) Magyarország Zrt. és a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. összesen 882 termeltetési szerződést kötött, a termelők közül 680-an az ULT-vel voltak szerződésben.

Az idei évről szólva Bényei Illés elmondta, hogy a két nagy felvásárló cég már köti a szerződéseket, ami a termelőknek biztonságot jelent. A kilátások abból a szempontból nem megnyugtatóak – és ez akár a kontraktusokban is megmutatkozhat –, hogy talányos, lesz-e a betakarítás idejére elegendő munkáskéz, mert ezen a piacon a közmunkaprogram is konkurenciát jelent.

A Madosz elnöke egy aktuális tudnivalóra hívta fel a termelők figyelmét: a jövedéki adóról szóló törvény tavalyi módosulásával megváltoztak a nyilvántartásba vétel szabályai, ezért szinte minden termelőnek regisztrálnia kell március 31-éig. A regisztráció kizárólag elektronikus úton történhet a NAV_J37 nyomtatvány segítségével. Szükséges hozzá a NAV által korábban az ügyfélkapuba küldött nyilvántartási szám.

Kedvezően módosították

Fekete Tibor, az ULT agronómiai igazgatója szerint a termelői számára kedvezően módosította a 2017 évben hozzá leszerződött Burley dohány termésátvételénél a felár fizetés feltételeire vonatkozó, a termelő partnereivel kötött megállapodást az ULT Magyarország Zrt. Ennek értelmében a 2017. évi termés 1.350 kg/ha fölött értékesített dohánymennyiség után a szerződött mennyiség mértékéig az elsődleges feldolgozó ULT termelési felárat fizetett ki termelőinek az elmúlt hetekben.

– Az új szerződéseket minden termelővel egyénileg, a korábbi évek termésátlagainak és minőségének figyelembe vételével kötik meg az ULT munkatársai – tette hozzá Fekete Tibor.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában