Helyi közélet

2018.03.01. 16:13

Töltsük fel a madáretetőket!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hamar megszokják a vendéglátást, ne okozzunk nekik csalódást!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hamar megszokják a vendéglátást, ne okozzunk nekik csalódást!

A tél utolsó napjaiban is jó szolgálatot tesznek az ősz végén elkészített madáretetők. Az összefüggő hótakaró nem, vagy csak alig nyújt eledelt a kis madarak számára, ezért a természetben itthon telelők túlélését segíthetik az etetők, de a ház körül is rengeteg madárbarát praktika van.

A tűlevelű és örökzöld növények tobozai, magvai élelmet, a növények búvóhelyet biztosítanak számukra.

Természetes növénytakaró

A talajt takaró növények, a fás, bokros ligetek is búvóhelyül szolgálnak. A tökéletesen tisztára takarított kertekben kevés élelem akad; a füvet se nyírjuk le mindenütt, hadd húzódjanak meg a rovarok, teleljenek át a lárvák, téli táplálékot szolgáltatva.

A téli madáretetés fontos természetvédelmi feladat, ezért az Orpheus Állatvédő Egyesület a napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy rendszeresen tölteni kell száraz magvakkal az etetőket, és az sem mindegy hogy tároljuk a magokat.

Kenyérmorzsa nem való!

Jól zárható edényeket használjunk, az etetőtálkákat mindig tisztán kell tartani. Célszerű az eledelt fára függesztett hálóba helyezni, de szokták farönkök üregeit is használni. A gerlék, verebek kedvelt téli csemegéje a kukoricadara, amelyet a kertes házak udvarára kiszórhatunk, ugyanis ezeket a földről is felcsipegetik. Kerüljük a sózott, cukrozott magvakat, a kenyérmorzsa hamar megszívja magát nedvességgel, és gyorsan megromlik. A legjobb eleség: gabonafélék, köles, mogyoró, napraforgóbél, tökmag, alma; össze is keverhetjük a magvakat, sőt faágra akasztott füzért is készíthetünk belőlük.

KM


Télen még fürdőznek is

A madarak a mélyebb és szélesebb edényekből isznak, és nem hinnénk, de fürdőznek is. A folyékony halmazállapotú víz életmentő számukra. A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap. Az etetők mellett, az ablakpárkányokon, erkélyeken kihelyezett friss vizet csicsergéssel köszönik meg az itthon telelő madaraink: cinegék, fakopáncs, zöldküllő, erdei fülesbagoly, jégmadár, cinke, és a tengelic.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában