Helyi közélet

2018.03.28. 12:11

Tornyospálcai gyilkosság - Hogyan lehet megakadályozni, hogy ismét megismétlődjön a szörnyűség?

Nyíregyháza, Tornyospálca - Törvény írja elő, hogy a kényszergyógykezelést félévente kötelező felülvizsgálni.

Nyíregyháza, Tornyospálca - Törvény írja elő, hogy a kényszergyógykezelést félévente kötelező felülvizsgálni.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a bíróság megszüntette ifj. T. Béla előzetes letartóztatását. A 36 éves tornyospálcai férfi január 20-án több késszúrással otthonukban megölte édesapját. Az igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény szerint a gyanúsított, aki 15 éve brutális kegyetlenséggel végzett a barátnőjével, elmebetegségben szenved, ezért a bíróság elrendelte az ideiglenes kényszergyógykezelését, melyet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) kell végrehajtani.

Kombinált kezelés

A bíróság döntése után írásban több kérdést juttattunk el az IMEI-hez.

– A konkrét személy büntetés-végrehajtási intézetbe befogadása, elhelyezése, szabadulása, illetve az intézetben keletkezett valamennyi adat, információ szenzitív (egészségügyi és személyes) adatnak minősül, így arról nem adhatok tájékoztatást – válaszolta Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) szóvivője arra a kérdésünkre, mikor szállították át az intézetbe ifj. T. Bélát.

– Általánosságban elmondható, hogy a kényszergyógykezelt beteg esetében a bűncselekmény nem a jogkövető magatartás tudatos elutasításából, hanem a pszichiátriai betegségből fakadó kóros elmeállapotból ered. Ezért az IMEI-ben munkánk fókuszában a betegség kezelése áll. A pszichotikus betegek esetében a gyógyszeres kezelés és a pszichoterápia megfelelő kombinációja a leghatékonyabb és nemzetközileg is elfogadott kezelési mód, amely szocioterápiás foglalkozásokkal is kiegészül – felelte a kezeléssel kapcsolatos kérdésre a szóvivő. Hozzátéve: az IMEI-ben az egyes kórképek gyógykezelésére kiadott szakmai protokollnak megfelelően folyik a gyógyszeres kezelés, mert a pszichotikus beteg a gyógyszer hatására válik elérhetővé a pszichoterápia számára. Az intézetben a csoportos terápiák egymásra épülő folyamatot alkotnak, ezekben a betegek az itt tartózkodásuk kezdetétől az elbocsájtásig részt vehetnek. Ezt egyéni terápiás ülések, családi terápiás konzultációk egészíthetik ki.

Évente kétszer

A korábbi gyilkosság után ifj. T. Béla négy évet töltött az IMEI-be, majd szabadon engedték és a szülei gyámsága alá helyezték. Sokakban felmerült, ki dönt a szabadon bocsátásról, s hogyan lehetett volna megakadályozni az újabb gyilkosság elkövetését? Van-e utánkövetés, folyamatos ellenőrzés?

– A kényszergyógykezelést (az ideiglenest is) a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a bíróság minden kényszergyógykezelt esetében hat havonta felülvizsgálja. Ha a bíróság a kényszergyógykezelést nem szünteti meg, a felülvizsgálatot félévente megismétli – ismertette Orosz Zoltán. – A Büntető Törvénykönyv szerint a kényszergyógykezelés addig tartható fenn, amíg a szükségessége fennáll, azaz már nem kell attól tartani, hogy a beteg újabb (büntetendő) cselekményt követ el, amely miatt kényszergyógykezelést kellene elrendelni. Az intézménynek nincs jogszabályi kötelezettsége a szabadult betegek utógondozásával kapcsolatban – jegyezte meg a szóvivő.

A korábban megkérdezett szakemberek egyetértettek abban: megfelelő háttér, a gyógyszerek rendszeres szedése, kontroll, utógondozás és felügyelet – ezek szükségesek ahhoz, hogy az IMEI-ből távozó beteg ne essen vissza, ne romoljon az állapota. A hírek szerint ifj. T. Béla a gyilkosság napján nem vette be a gyógyszerét.

Az IMEI

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) több mint 100 éves, s alapvetően a kényszergyógykezelés végrehajtására hozták létre. Az intézet speciális egészségügyi tevékenységet végez, melyben sajátosan ötvöződik a klasszikus pszichiátriai gyógykezelés és büntetés-végrehajtási tevékenység.

Az IMEI a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül helyezkedik el, befogadóképessége 311 fő. Három pszichiátriai rehabilitációs osztályon a kényszergyógy­kezelésre, ideiglenes kényszergyógykezelésre utalt férfi és női betegek, valamint a kóros elmeállapotú elítéltek gyógykezelését végzik. Az IMEI-ben történik a büntetés-végrehajtási intézetekben fogvatartottak pszichiátriai és neurológiai kivizsgálása és ellátása, az előzetes letartóztatottak elmeállapotának megfigyelése, a korlátozott beszámítási képességű, valamint a személyiségzavarban szenvedő fogvatartottak kivizsgálása és gyógyítása.

KM


[related-post post_id="3793427"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában