Helyi közélet

2018.03.31. 13:46

Ünnepi szentmise a Rákóczi–emléknapon, emlékünnepség Borsiban

Budapest – Borsi – Ünnepi megemlékező Istentisztelet volt II. Rákóczi Ferenc születésének 342. évfordulója alkalmából a Szent István–Bazilikában az elmúlt hét végén /március 24–én/ Budapesten, délelőtt tíz órától. Az Istentiszteletet Kómár István, rákóczifalvai plébános celebrálta.

Budapest – Borsi – Ünnepi megemlékező Istentisztelet volt II. Rákóczi Ferenc születésének 342. évfordulója alkalmából a Szent István–Bazilikában az elmúlt hét végén /március 24–én/ Budapesten, délelőtt tíz órától. Az Istentiszteletet Kómár István, rákóczifalvai plébános celebrálta.

A kisvárdai Rákóczi Lovasai Hagyományőrző Egyesület néhány tagja is részt vett a nagyságos fejedelmünk II. Rákóczi Ferenc születésének 342. évfordulója alkalmából tartott megemlékező istentiszteleten a Szent István Bazilikában.

A Szeregnyi testvérek, György és János által vezetett kisvárdai hagyományőrző csoport tagjai már évek óta emlékeznek II. Rákóczi Ferencre s annak az 1703–1711 közötti szabadságharcára. A kisvárdai hagyományőrzők képviselői részt vettek e Budapesti és a Borsiban megrendezett, Erdély és Magyarország fejedelmének, a Rákóczi szabadságharc vezetőjének születésnapi ünnepségein.

Az eseményről Szeregnyi György a Hagyományőrző lelkes kis csapat vezetője a következőképpen számolt be.

– Felemelő érzés volt a Bazilikában megtartott megemlékező Istentiszteleten részt vennünk. A helyszín és a Novák Gyula vezette Rákóczi Lovasai hagyományőrző tagjaival együtt részt venni az eseményen, méltó képen emlékezhettünk meg, a mélyen vallásos fejedelmünkről. A mise után lelkes hagyományőrzők alkotta csapatunk, átsétált a parlament elé, ahol megkoszorúztuk vezérlő fejedelmünk lovas szobrát. A menetet Vesztergám Miklós tárogatóművész, aki megtisztelt bennünket jelenlétével, tárogató szóval kísérte. És most is velünk imádkozott Sinkovits Vitay András is. Külön meg kell köszönnünk László Ferenc kitartó és a fáradhatatlan munkáját. Megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Kossuth téren lévő Rákóczi szobor talpazatánál, baloldalon, Marozsán János, jobb oldalon pedig én /Szeregnyi György/ tarthattam a zászlókat a koszorúzás alatt. De el kell ismerni azoknak is, akik jelenlétükkel megtisztelték a rendezvényt. Lélekemelő volt a részt venni ezen a megemlékezésen! Holnap pedig következik Borsi, Vivát! Vivát! Vivát! Rákóczi!

Felújított talpazat és posztamens Borsiban

–II. Rákóczi Ferenc születésének 342. évfordulója alkalmából emlékünnepség volt, vasárnap –március 25–én– délután Borsiban. A megemlékezés keretében átadták a fejedelem mellszobrának új posztamensét és a felújított talpazatot. A teljesen megújult talapzat hátsó részén olvasható a szobor történetének rövid összefoglalása. A most elvégzett felújítást követően folytatódik a fejedelem szülőházának felújítása is. Az emlékünnepséget a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás Borsi, a Borsi Önkormányzat és a Csemadok szervezte, a különböző állami szervek támogatásával. Színvonalas kultúrműsorral folytatódott a rendezvény – mondta a Borsi programról Szeregnyi György.

A programban közreműködtek még a Zempléni Lovas Egyesület és barátaik, a Rákóczifalva Kuruc Hagyományőrzők, a Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Határtalan Örök Értékeinkért Alapítvány, a kisvárdai Kuruc Hagyományőrzők. Jelenlétüknek köszönhetően az ünneplők nagy örömére megelevenedett Rákóczi korának hangulata. A kultúrműsort követően a vendégek, a helyi szervezetek, valamint a távolabbról érkező tisztelők és az egész Kárpát–medencéből érkező szervezetek képviselői megkoszorúzták II. Rákóczi Ferenc mellszobrát. Az emlékünnepség hivatalos része a Szózattal ért véget.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában