Helyi közélet

2018.03.17. 17:03

Zsírszalonna feldarabolva

Már a cím kiüti az új magyar filmre vágyó moziba járó szemét. Aztán pedig a nyitó mozgóképsorok (a testét áruba bocsátó Máriát alakító Gryllus Dorka lepedőgyakorlatok közben) garantálják az antré sokkhatását.

Már a cím kiüti az új magyar filmre vágyó moziba járó szemét. Aztán pedig a nyitó mozgóképsorok (a testét áruba bocsátó Máriát alakító Gryllus Dorka lepedőgyakorlatok közben) garantálják az antré sokkhatását. Hiába készült fel arra, hogy a kurtizáni mivoltát megelégelve elgázolja a vonat, a vagonból kiugró, eladósodott, körözött csendőrtiszt megmentette a leamortizált életét. A hentes, a kurva és a félszemű a mészárszékéből meggazdagodott Kodelka Ferenc kocsmájában találkozott először, attól kezdve az első világháború utáni Magyarországon játszódó sztori hármójuk karakterének kibontására épül, miközben recsegnek-ropognak a marhák csontjai, húscafatjai, zsigerei. A szerepe kedvéért látványosan meghízó, épp ezért telitalálat-választásnak bizonyuló Hegedűs D. Géza makacsul ellenáll az ösztönösen, nyersen a pénzét követelő egykori üzlettársának, a Léderer Gusztávot alakító, ijesztő tekintetű Nagy Zsoltnak, aki a folyamatos ellenkezés dacára rendre Zsírszalonnának szólítja. A kiskirályként pöffeszkedő Kodelka első látásra szemet vetett Máriára, és bár az hasba szúrta, majd Gusztáv kis híján vízbe fojtotta, nem tágított, minden áron a nőt akarta. Az alkudozás az ő bőrére ment. Miután eladta a vágóhídját, és kifizette Léderert, megkapta szíve választottját. Chicagóba végül nem jutott el, mert miközben az asztalon szert tett Máriára, lesújtott súlyos szerszámával a felbőszült csendőrtiszt. A bestiális kivégzés után Kodelka úgy nézett ki, mint a foglalkoztatott színész: több darabban volt látható. A naturalisztikus felvételekkel ábrázolt igaz történetben kialakultak üresjáratok, túlságosan is vontatott jelenetek, de a vége éppen úgy sokkolt, mint az eleje. Egy szó, mint Szász: aki felkészült lélekben a permanens pálinkázások, a kéjes nyögések, a szenvtelen trancsírozások, a szembe és a hátba szúrások látványára, akkor ott a helye a filmvászon előtt.

endező: Szász János

Szereplők: Gryllus Dorka, Hegedűs D. Géza, Nagy Zsolt

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában