Helyi közélet

2018.04.12. 13:55

A magyar honvédekre emlékeznek

Nyíregyháza - A világ több pontján is állomásoznak magyar katonák.

Nyíregyháza - A világ több pontján is állomásoznak magyar katonák.

A megyeszékhelyre érkezett a Honvédelmi Minisztérium vándorkiállításra. A látványos, a Nyíregyházi Egyetem körelőadója mellett felállított installáció a magyar honvédség 170 esztendejének állít emléket.

Rang és történelem

A vándorkiállítást Román István nyitotta meg. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kormánymegbízottja a hazai hadvezetés, illetve honvédők rangját és történelmét az alábbi nevekkel nyomatékosította: Bocskai, Rákóczi, Dugonics Titusz.

– Úgy vélem, küzdelmeink soha nem voltak hiábavalóak, még ha a két világháborúból vesztesen is kerültünk is ki. A Kárpát-Medence legerősebb államalkotó nemzete vagyunk – fogalmazott Román István.

Dr. Ruszin Romolusz dandártábornok, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Parancsnokság parancsnoka beszédét Winston Churchill egyik klasszikussá vált idézetével kezdte.

A határokat is védik

– Minél messzebbre tekintesz vissza, annál távolabb látsz előre – tekintett vissza az 1848-as esztendőre, azaz és a magyar honvédség hivatalos megalakulására dr. Ruszin Romolusz. A parancsnok felhívta a szép számú hallgatóság figyelmét: magyar katonák a világ számos pontján, így Cipruson, Afganisztánban, Koszovóban és Irakban is állomásoznak, ahogy a déli határainkat is védik a bevándorlóktól. – Utóbbit teszik ezt azért, hogy a határainkon belül a magyar emberek érezhessék a szabadság ízét.

TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában