Helyi közélet

2018.04.04. 09:52

A nemzetgyőztes párlat

Tuzsér - Egyfajta pálinka túraútvonal kialakítása már elindult.

Tuzsér - Egyfajta pálinka túraútvonal kialakítása már elindult.

Magyarország, s benne pálinka-nagyhatalomnak számító megyénk hírnevét öregbítő eredményt hozott a Destillata 2018, a világ egyik legrangosabb, Ausztriában évente (az idén március végén) megrendezett nemzetközi párlatversenye.

A Tuzséri Pálinka Manufaktúra a harmadik legnépesebb versenyzői gárdával indult magyarok közül hét pálinka érme mellett a kitüntető „Nemzetgyőztes” címet is elnyerte. Ennek méltó itthoni fogadtatására tartott sajtótájékoztatót kedden Baracsi Endre, a megyei közgyűlés és a megyei értéktár bizottság alelnöke, aki három eredetvédett pálinkája okán pálinka nagyhatalomnak számító megyénk újabb hatalmas sikereként értékelte a Tuzséri Pálinka Manufaktúra mostani, nemzetközi megmérettetésben is kiemelkedő teljesítményét.

Teljesítményük csúcsa

Komáromi János, a Tuzsér és Mándok között található Kálonga-tanyán 12 éve elindított Tuzséri Pálinka Manufaktúra tulajdonosa a bérfőzde, kereskedelmi főzde környezetbarát kialakításáról, majd az idegenforgalmi célú kóstolóház és vendégházak felépítéséről számolt be mint folyamatos vállalkozásfejlesztésük meghatározó szakaszairól.

Elmondta: további elképzeléseik között lekvárok és likőrök készítése is szerepel. A Destillatán elért eredménnyel kapcsolatban megjegyezte: szereztek már világgyőztes címet Gyulán, ám ez volt az eddigi legnagyobb megmérettetés, ahol az elnyert nemzetgyőztes-díj egyértelműen az eddigi teljesítményük csúcsa. A minőségért folytatott harcuk másik színtere a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend.

A tájékoztatón a térség parlamenti képviselője, dr. Tilki Attila is kifejezte elismerését a házigazdák sikereiért. A pálinkakultúránkra különösen büszke – egyébként szakirányú képzettséggel is rendelkező – politikus az Európa Tanács tagjaként külföldön is elhivatott „lovagja” e hungarikumunknak.

– Szeretném, hogy a minőségi pálinkafogyasztás kultúrája a következő évszázadokban is jelen legyen a Kárpát-medencében – utalt finoman az alkoholtartalmú italok fogyasztását tiltó vallású embertömegek e sajátos aspektusból is elgondolkodtató távol tartásának fontosságára dr. Tilki Attila, aki arra is felhívta a tuzséri üzem immár német nyelvterületen is nevet szerzett tulajdonosainak a figyelmét, hogy álljanak élére egy európai pálinkaútvonal megvalósítását célzó kezdeményezésnek. Ezt politikusként örömmel képviselné az Európa Tanácsban, ahol szerinte fogadókészek az efféle határokon átívelő kulturális programokra.

Pálinka túraútvonal

Az idegenforgalmi együttműködés lehetőségének húrjait pengette a sajtótájékoztatón Vásárosnamény polgármestere. – A minőség az, ami itt, a Kálonga-tanyán megfogja az embert – dicsérte a látottakat Filep Sándor, majd hozzátette: – Egyfajta pálinka túraútvonal kialakítása már elindult, ennek Vásárosnaményból indulva egyik irányban Tarpa, a másik irányban pedig a kálongai pálinka-tanya kiváló célállomásnak kínálkozik.

GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában