Helyi közélet

2018.04.28. 15:00

A tavasz ihlette a tortacsodákat

Nyíregyháza - Virágba borultak a sütemények az I. Szabolcsi Cukrász Kupán.

Nyíregyháza - Virágba borultak a sütemények az I. Szabolcsi Cukrász Kupán.

Öröm volt belépni szerdán a Sipkay Barna kereskedelmi, vendéglátóipari, idegenforgalmi szakgimnázium és szakközépiskola konyhájába: ahogy telt az idő, úgy lettek egyre szebbek azok a dísztorták, amelyek az I. Szabolcsi Cukrász Kupa versenyzői keze alatt megteltek szirmokkal, levelekkel, fűszálakkal, de nyuszik, vakondok és ásó is került a torták tetejére. A hagyományteremtő céllal megrendezett verseny ötletgazdája és kivitelezője a megyei kereskedelmi és iparkamarán belül működő cukrász- és pékmester szakmai tagozat volt, a megmérettetésre nyolc cukrásztanuló jelentkezett. A fiatalok 2,5 órát kaptak arra, hogy a hozott tortákat a tavasz jegyében feldíszítsék, így szabadon szárnyalhatott a fantáziájuk.

Nagy Eszter és Kiss Cintia

Aranyeső karamellből

Kiss Cintia tortája olyan volt, mint egy csendélet – a színes virágok beborították a süteményt. A westsikes diáklány azt mondta, nem csak az iskolában, otthon is szívesen süt, és többek között azért szereti a cukrászatot, mert teret adhat a kreativitásának. Reskó Andrea tortájának középpontjában egy nyuszi állt, körülötte friss sárgarépák bújtak ki a földből. A Sipkay tanulója gyakran süt, de mivel a családjában többen is küzdenek cukorbetegséggel és ételintoleranciával, nehezebb dolga van, hiszen nagyon oda kell figyelnie a felhasznált alapanyagokra és az elkészítés módjára. Igaz Martin a marcipán helyett a karamellt választotta, abból formázott aranyesőt. – Bár nem könnyű, szeretek a karamellel dolgozni, most például arra kell nagyon vigyázni, hogy le ne törjenek a szirmok – mondta a Westsik tanulója, akinek ez volt a harmadik versenye. Azt mondta, szereti a megmérettetéseket, mert sokat tanul másoktól és persze abból is, amit a zsűri tagjai tanácsként megfogalmaznak.

Mindenki nyer

És ha már a zsűrinél tartunk: Bereczki Attila, Szabó Sándor és Görömbei Sándorné mestercukrászok figyelték a versenyzőket, és bár a véleményüket csak a versenyt

követően mondhatták el a fiataloknak, lelkesen jegyze­teltek.

– Nagyon sok szempontot figyelembe kell vennünk és ezek közül csak az egyik maga a látvány: azaz hogy a torta szép-e vagy sem – mondta lapunknak Görömbei Sándorné.

– Az első, amire figyelnünk kell, az a megjelenés, az, hogy a tanulók a verseny rangjának megfelelően öltöztek-e fel, munka közben pedig azt pontozzuk, hogy alkalmaznak-e új technológiát, mennyire szervezettek, takarékosan bánnak-e az anyagokkal, hogy osztják be a rendelkezésükre álló időt, de az is nagyon lényeges, hogy milyen tiszta az asztaluk, amin dolgoznak. Az íz most nem számít, ám az összhang igen. A tavasz mint tematika teret ad a fantáziának, a kreativitásnak, és azt látom, a versenyzők élnek is ezzel a lehetőséggel. Azt is figyeljük, hogy a tanulók mennyire tudták megvalósítani az elképzeléseiket, s hogy a kész munka mennyire átlátható és ízléses – mondta Görömbei Sándorné, aki mindig örül, ha versenyző fiatalokkal találkozhat. – Aki elindul egy megmérettetésen, mindenképpen nyer, a helyezésétől függetlenül. Egy-egy verseny nagyon jó visszaigazolás: megmutatja, ki hol tart, miben kell fejlődnie. Az itt szerzett tapasztalatokat máshol nem lehet megszerezni, ezeknek később nagy hasznát veszik majd – mondta.

- SZA -


A legjobbak

1.: Kézi Sára (Sipkay Barna szakgimnázium, szakközépiskola és kollégium)

2.: Ignácz Regina Mária (Sipkay-iskola)

3.: Reskó Andrea (Sipkay-iskola)

Különdíj: Erdődi Emese (Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában