Helyi közélet

2018.04.27. 15:19

Az Állami Számvevőszék jóindulatában bíznak Nyírmeggyesen

Nyírmeggyes - A hiányosságok miatt nem fenyegeti eladósodás a települést.

Nyírmeggyes - A hiányosságok miatt nem fenyegeti eladósodás a települést.

Nem csupán szerkesztőségünkben kaptuk fel meglepve a fejünket az MTI által közzétett hír hallatán – mely szerint az Állami Számvevőszék a gazdálkodásuk hiányosságainak a pótlására szólított fel három települést, közöttük a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírszőlőst – de az említett település polgármesterét, Szőkéné Vadon Editet is váratlanul érte a hétfőn kipostázott ÁSZ-levél.

Egy megörökölt helyzet

Amint a tájékoztatóból kiderült, más megyék néhány települése – Veresegyház, Mátraverebély, és Kiscsécs – még ettől is komolyabb figyelmeztetést kapott, hiszen náluk a szabálytalanságok miatt az ÁSZ az állami támogatások felfüggesztését kezdeményezte. Nyilvánvalóan – ahogyan azt kilátásba is helyezték – hasonló sorsra juthat Nyírmeggyes is, ha nem pótolja az ellenőrzéskor feltárt hiányosságokat. Éppen ezért felkerestük a település első emberét, hogy megtudakoljuk, hogyan is „ áll a szénájuk” pillanatnyilag.

– Az ÁSZ Nyírmeggyesen még 2014 tavaszán végzett vizsgálatot az önkormányzatnál, s bizonyos onnan datálódó hiányosságokat valóban nem sikerült még teljes egészében kijavítanunk – nyilatkozta lapunknak a településvezető. – Én éppen abban az évben, október 31-én vettem át az elődömtől az önkormányzatot, november 8-án volt az alakulóülés. Sajnos, az átadás-átvétel jegyzőkönyveiben szó sem volt a szóban forgó ÁSZ-vizsgálatról, így fordulhatott elő, hogy néhány héttel később telefonon megkeresett a számvevőszék, s 500 ezer forintos bírságot helyeztek kilátásba, amiért a gondok orvoslására nem készítettünk intézkedési tervet. Az ügy sajnos, azóta is húzódik, mivel olyan pénztárbizonylatokért és teljesítési igazolásokért, amelyekről lemaradt az aláírás, nem vállalhatok felelősséget, azokat kötelezettségvállalóként sem írhatom alá.

– Mi már belső ellenőrzést vezettünk be, a terveinket minden esetben elfogadtatjuk a képviselő-testülettel, sok ügyet rendbe is tennünk, de maradtak hiányosságok. Meglepett, hogy a több oldalas figyelmeztető levélben olyan mulasztások is nevesítve lettek, amelyekről korábban nem is tudtunk. A jogszabály 15 munkanapot hagyott nekünk a hiánypótlásra, meg is teszünk mindent, ám ha az ÁSZ továbbra is kifogással él, vállaljuk a következményeket, az állami támogatás felfüggesztését.

Csak kötelezők vannak

– Az alapfeladatok ellátásához és a bérfizetésekhez mindenképpen megkapjuk a pénzt, s nekünk a kötelező feladatokon kívül nem is nagyon van más. Az adóbevételeinkből mindig félre tudunk tenni annyit, ami elég a pályázati önerőhöz. Egyébként hozzá kell tegyem, hogy azt az ÁSZ is elismerte, hogy a vizsgált 132 nagyközségből senkit nem fenyeget az eladósodás kockázata. Itt se nagy, a működést veszélyeztető dolgokról van szó, ezért is reméljük, hogy az általunk megtett intézkedések elegendőek lesznek – zárta mondandóját a polgármester.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában