Helyi közélet

2018.04.28. 11:07

„Ez a cselekedetek háza lesz”

Nyíregyháza - Közösségépítésnek sem utolsó, amire a Huszár-telepen készülnek.

Nyíregyháza - Közösségépítésnek sem utolsó, amire a Huszár-telepen készülnek.

Támogatási és haszonkölcsön szerződést módosított a nyíregyházi önkormányzat és a Nyíregyházi Egyházmegye, mert a város újabb ingó és ingatlan használatba adásáról döntött – derült ki nemrég a város áprilisi közgyűlésén.

Karitatív célokra

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy a Hajdúdorogi Egyházmegye 2012-ben megalapította a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolát a nyíregyházi Huszár-telepen, s mivel azt követően a működtetés átkerült a Nyíregyházi Egyházmegyéhez, 2016-ban egyszer már meg kellett újítani a 2012 óta meglévő szerződéseket. Ezt követően fordult Szócska A. Ábel apostoli kormányzó az önkormányzathoz, s azt kérte, hogy a helyi karitász feladatok hatékonyabb ellátása érdekében bocsássák rendelkezésükre a Huszár-telepi oktatási intézmény melletti, romos és kihasználatlan épületrészt, ami a tornaterem és konyha épületegységébe tartozik. Emiatt vált szükségessé a szerződések újabb módosítása.

Az épületegyüttes háta mögött, a telek déli oldalán álló ingatlan egykor boltként funkcionálhatott, benne eladótér, raktár, öltöző WC-vel, előtér, és pincehelyiségek vannak. Kíváncsiak lettünk, hogy a mintegy 270 négyzetméteres alapterületű ingatlant konkrétan milyen karitatív célokra kívánják használni. Virág László atya sietett segítségünkre, aki 2016 augusztusától lát el lelkipásztori feladatokat.

Nem könyöradomány

– Az egyház elsődleges feladata világos: elérhetővé kell tennünk a szentségeket, s közvetítenünk az evangéliumot. Erre kialakítottunk egy szép kis kápolnát az iskola épületében. Így az ige, a szó, a tanítás helye már megvan, már csak a cselekedeteknek kell némi hely, hogy a ránk bízottak helyzetén is javítani tudjunk. Mindez hangsúlyozottan nem az jelenti, hogy a családok, akikkel kapcsolatban vagyunk, ne tennének meg mindent a hozzátartozóikért, de ehhez mi hozzá kívánunk a magunk módján tenni valamit az itt élő gyerekek támogatásával, akiken keresztül természetesen a családokat is el tudjuk érni.

– Örülünk, hogy a nyíregyházi önkormányzattól most megkapjuk ezt az épületet, ahol összeállíthatjuk majd a személyre szabott csomagjainkat, osztályozhatjuk a különféle termékeket, s a csoportmegbeszéléseket is megtarthatjuk. Az épület felújítást igényel, ám ha ez megtörténik, mi azonnal be is lakjuk a tereket. Szeretnénk a telepen élőket is nagyobb létszámban bevonni a munkába, ami közösségszervezésnek sem utolsó.

– Még egyszer hangsúlyozom, nem könyöradományokat gyűjtünk, amit a helyiekkel sem volt könnyű elfogadtatnunk. Mostanra elértük, hogy már bátrabban jönnek, kérnek, nem tekintik lealacsonyítónak a dolgot, és a telepiek közül többen is szívesen vállalkoznak arra, hogy részt vegyenek az elosztásban.

- MJ -


Jól működő hálózat épül

– Egy kiváló munkatársammal, Rézműves „Babocsai” Mihállyal már korábban megkezdtük egy hálózat kiépítését, s néhány telepi önkéntes bevonásával – 8–10 emberről van szó – egy karitatív csoport is kirajzolódni látszik.

– Jelenleg is van egy dugig megtöltött helyiségünk, amit az iskolától kértünk kölcsön, de ez hosszú távon nem megoldás. Körülbelül egy hónapja egy szolgáltató autóval is gazdagabbak lettünk, ezzel szállítjuk a felajánlásokat, a gyermekruhát, a péksüteményt, vagy akár kisebb bútorokat is. Szerencsére már három pékség is ellát bennünket a megmaradt, de fogyasztásra még kiváló pékárujával, Rézműves kántor úr ezt minden nap el is viszi a családokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában