Helyi közélet

2018.04.14. 13:06

Jöttek, láttak és szűrtek

Nyíregyháza - Nagy sikere volt pénteken az „oroszlános” egészségnapnak a Kossuth téren.

Nyíregyháza - Nagy sikere volt pénteken az „oroszlános” egészségnapnak a Kossuth téren.

Negyed kettőkor még aggódó szemek kémlelték az eget, vajon az eső elmossa a kulturális programokkal színesített ingyenes egészségnapot vagy sem, ám hamar kiderült, akár esik, akár fúj a szűrővizsgálatok el nem maradhatnak. Sőt, az eső annyira nem ijesztette meg a városlakókat, hogy jóval a meghirdetett kezdés előtt, már a Zay-középiskola diákjai „nagyüzemben” mérték a vérnyomást és a sor csak egyre nőtt és nőtt…

A 2-es típusú cukorbetegség akár évekig is fennállhat, anélkül, hogy tüneteket produkálna." Dr. Papp Zsuzsanna

Percnyi megállás sem volt

– Én mindenképp Jenei főorvoshoz szeretnék bejutni. Mindig itt vannak a legtöbben, mindegy mennyi idő, kivárom – elegyedett beszélgetésbe a mellett álló hölggyel Katalin –, ritkán van arra lehetőség, hogy az ember ilyen gyorsan megvizsgáltathassa az arcüregét – magyarázta, miért utazott be Nagykállóból az idén kilencedik alkalommal megrendezett Lions Egészségnapra, mely egyedülálló és példaértékű, hiszen csak Nyíregyházán van arra lehetőség, hogy tetőtől-talpig gyors egészségfelmérést végezzenek.

– Valóban különlegesnek számít a szűrővizsgálatok között az ultrahangos arcüregvizsgálat – erősítette meg dr. Jenei Péter, a Jósa András Oktatókórház fül-orr-gégész főorvosa, aki három éve csatlakozott az Első Nyíregyházi Lions Club és a megyei kórházak közös szervezésében megrendezett egészségnaphoz. A ceruzára hasonlító detektorral a krónikus arc és homloküreg-gyulladást, az arcüregi cisztákat és polipokat tudják szűrni, egyszerű és fájdalommentes eljárás. – Minden évben találunk olyan pácienseket, akiket a talált elváltozás miatt további szakorvosi vizsgálatra küldünk – mondta a eredményekről a főorvos.

Percnyi megállás sem volt, a kórház szűrőbuszában dr. Stekler Virág folyamatosan végezte a szemfenék-vizsgálatot és szemnyomásmérést, közben dr. Papp Zsuzsanna belgyógyász-diabetológus főorvos a vércukormérés eredményeit értékelte, s bizony voltak magas eredmények.

Évekig tünetmentes lehet

– Magyarországon a lakosság 7,5 százaléka cukorbeteg, s körülbelül ugyanennyien vannak, akik nem tudják, hogy diabéteszesek – közölt sokkoló adatot a főorvos. – A szűrővizsgálatok pontosan az időbeni felismerést és a minél hamarabb elkezdett, szakszerű kezelést segítik, mert amikor látásromlást, vesebetegséget okoz, vagy végtag-amputációra van szükség, akkor már súlyos szövődményekről beszélünk, amelyek megelőzhetőek – hangsúlyozta a főorvos. Hozzátette azt is, fontos, hogy a cukorbetegségre utaló jeleket – szájszáradás, sok folyadék fogyasztás, testsúlyvesztés, bőrviszketés – mindenki komolyan vegye.

Fotók: Pusztai Sándor

A 2-es típusú cukorbetegség akár évekig is fennállhat, anélkül, hogy tüneteket produkálna, s ma nemcsak az idősebb, hanem a fiatalabb korosztály is veszélyeztetett – említette dr. Papp Zsuzsanna, s megjegyezte: fontos, hogy rendszeresen méressük meg a vércukorszintet. A korábbi évek tapasztalatairól elmondta, mindig kiszűrnek új betegeket, sőt, volt, akinél a szemészeti vizsgálaton derült ki, hogy az ott talált elváltozást diabétesz okozta, amit a további vizsgálatok is megerősítettek.

Húsz perc és a fájó láb

– A bokámtól a térdemig dagad és nagyon fáj a lábam – mutatta a Ilonka néni, aki Napkorról érkezett. Abban bízott, hogy a számítógépes talpvizsgálat, majd dr. Szabó Éva ortopéd főorvos megtalálják a fájó láb okát. Alig 20 perccel később kezében a vizsgálati lappal elmesélte az idős hölgy: túlterhelte a bal lábát, valamiért védi a jobbat, de hogy miért, azt a kórházban a további vizsgálatok állapítják majd meg. – Kaptam beutalót és nagyon örülök, hogy eljöttem – mondta.

BM


Megőrizni az egészséget

A kulturális programokkal is színesített rendezvény megnyitóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere elmondta: minden egészségmegőrzéssel kapcsolatos programot támogat a város, hiszen a megyeszékhely erejét nemcsak az utak, épületek, fejlesztések és beruházások jelentik, hanem az itt élők testi és lelki jóléte is. – Ha megkérdezik, mire vagyok büszke, mindig azt válaszolom, a nyíregyháziakra vagyok a legbüszkébb – tette hozzá.

Dr. Francz Mónika, a megyei kórházak telephelyi orvosigazgatója negatív eredményeket kívánt mindenkinek, hiszen az azt jelzi: minden rendben van. Majd az egészségmegőrzés fontosságát emelte ki, hiszen fontos felhívni az emberek figyelmét a betegséget jelző tünetekre, hogy a lehető leghamarabb elkezdődhessen a gyógyítás. – Az egészségmegőrzésben és megelőzésben szükség van az olyan lelkes szervezetekre, mint a Lions klub – mondta.

Demarcsek György, az Első Nyíregyházi Lions Club soros elnöke emlékeztetett rá, a karitatív világszervezet legfontosabb küldetése az egészség védelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában