Helyi közélet

2018.04.15. 12:24

Nem csak a medvék imádják

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Itt van végre a tavasz és vele a medvehagymaszezon.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Itt van végre a tavasz és vele a medvehagymaszezon.

A nagyanyáink korában még jól ismert medvehagyma napjainkra újra népszerű lett, egyre többen fedezik fel és hasznosítják a konyhában.

A medvehagymának számos jótékony hatása ismert: jót tesz az emésztésnek, enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a vért. Nem véletlen tehát, hogy a téli álmukból ébredő medvéknek is az egyik legkedveltebb csemegéje a medvehagyma – a nevét is innen kapta. Ha zsenge leveleket szeretnénk begyűjteni, a virágzást megelőző napokban szedjük le, ezekből a levelekből készíthetünk például ízletes medvehagymalevest. Az erdők kisebb, árnyas részein egyre több helyen jelenik meg a medvehagyma, amely bár nem védett növény, a szedésekor vigyázni kell, hogy csak a leveleit szedjük le. Ha ugyanis a gyökere nem sérül meg, a következő évben is tudunk belőle szüretelni.

Ne keverjük össze!

A medvehagyma szedésekor nagyon fontos, hogy megkülönböztessük a gyöngy­virágtól! Nagyon hasonlítanak, viszont a medvehagymától eltérően a gyöngyvirág mérgező, már két–három levél elfogyasztása elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezést okozzon. A medvehagyma, levelét megdörzsölve erős fokhagymaillatot áraszt, és virágjuk is különbözik: a gyöngyvirágé harang alakú, a medvehagymáé csillag formát képez.

- KM -


[related-post post_id="3815553"]

[related-post post_id="3825782"]

[related-post post_id="3779690"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában