Helyi közélet

2018.04.23. 15:53

Nem vagyunk nokedlik! - A nyíregyházi zenekarok koncerttel támogatják Anita gyógyulását

Nyíregyháza - Amikor Anita betegsége tavaly negyedszer is kiújult, újabb csontvelő-transzplantációt végeztek rajta. Sokan összeroppantak volna e súlyok alatt, ám ő nem adta fel. Vidáman mesélt a terveiről, amelyeket Zolival, a vőlegényével közösen szövögettek. Teljesen biztos volt abban, hogy meg­gyógyul – azt mondta, nincs más lehetőség.

Nyíregyháza - Amikor Anita betegsége tavaly negyedszer is kiújult, újabb csontvelő-transzplantációt végeztek rajta. Sokan összeroppantak volna e súlyok alatt, ám ő nem adta fel. Vidáman mesélt a terveiről, amelyeket Zolival, a vőlegényével közösen szövögettek. Teljesen biztos volt abban, hogy meg­gyógyul – azt mondta, nincs más lehetőség.

- Ám az idén márciusban elvégzett kontrollvizsgálat azt mutatta: a kór visszatért szervezetébe. Veszélyes beavatkozás vár rá: egy német donor lefagyasztott sejtjeit kapja majd vissza. Amióta újra kórházban van, gyakran lázas, rázza a hideg, ideggörcsök kínozzák. Most egy baktériummal küzd: a tüdejéből a véráramon keresztül a hátába jutott, óriási fájdalmat okozva. Fertőző lett, ezért izolálták, egy steril boxban éli a mindennapjait. De optimista, ahogy mindig. Pozitívan áll az élethez, persze, időnként ő is kiakad, de a hullámvölgyeken gyorsan átlendül. Anita élete legnagyobb csatája előtt áll, és bízik abban, ötödször is legyőzi a leukémiát – de ezúttal végleg.

Erőt ad másoknak

Nem vagyunk nokedlik! – hirdetik azok a nyíregyházi zenészek, akik összefogtak, hogy egy nagyszabású koncerttel támogassák Anita gyógyulását. Nádasdi Péter, Naményi Tímea és Zombor Szabolcs szervezésében május 11-én este nyolc órától öt helyi zenei formáció áll színpadra az X Caféban. Az est teljes bevételét és a felajánlásokat eljuttatják Anita családjához, ezzel is támogatva a lány kezelését.

– Anita történetével a Facebook-on találkoztam először, még évekkel ezelőtt. Felvettem vele a kapcsolatot, többször beszéltünk telefonon, de személyesen még nem találkoztunk. Ami megfogott benne az az, hogy attól függetlenül, mennyire beteg, nagyon pozitív maradt – erőt adva rengeteg beteg és egészséges embernek. Amikor kiderült, hogy megint kiújult a leukémiája, szerettem volna valahogy segíteni, így született meg a koncert gondolata – mesélte Szabolcs, aki az ötletét először a már kórházban fekvő lánnyal osztotta meg. – Felhívtam, elmondtam neki a dolgot. Nagyon örült neki, és elárulta azt is, hogy szeretné valahogy velünk tölteni az estét. Agyaltunk, törtük a fejünket, és azt találtuk ki, hogy a koncerteket élőben adjuk az interneten, így nem csak ő, más is bele tud nézni, és talán további támogatókat is elérünk. Úgy raktuk össze a műsort, hogy minél szélesebb közönséget tudjunk megfogni vele. A Krúdy-gimnázium fiatal tehetségeiből álló Szia anya zenekar kezd, őket követi szólóban Nagy Szilárd, majd a Karmapirin akusztik, a Kelet Brass Band, a fellépők sorát pedig a Pán Péter zárja. Mindenki negyven percet játszik, így körülbelül éjfélig tartanak a koncertek.

Szubjektív

Amikor találkoztunk, azt mondta, beteg, de boldog. Sokszor eszembe jut ez a mondat, és az, ami (aki) mögötte van: a családja, a szerelme, a barátai, akik egy emberként támogatják a bajban. Akik miatt nem adja fel, akik miatt meg akarja mutatni: ő nem nokedli. Négyszer már végigcsinálta, négyszer már sikerült. Szörnyű a testnek, kibírhatatlan a léleknek: amikor már azt hitte, hogy elkezdhet élni, mindig újrakezdődött a harc. Nem csak rajta múlik, de ami tőle telik, megteszi. – Nem a testem erős, hanem a lelkem – mondja, és vele együtt bízom abban, hogy ez elég lesz a sikerhez.

CSA, SZA


[related-post post_id="3465769"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában