Helyi közélet

2018.04.13. 08:33

Példát mutatnak a Kelet hétköznapi hősei

Nyíregyháza - Január végén meghirdetett felhívásunkban arra kértük olvasóinkat, hogy öt kategóriában küldjék be azon jelöltjeiket, akik az általuk végzett tevékenységükkel példát mutatnak a felnövekvő generációnak és megyénk lakosságának. A jelöltekre online felületeinken, illetve a lapunkban megjelent szelvényen is szavazhattak olvasóink, akik nagyon aktívak voltak: háromezer szavazatot küldtek.

Nyíregyháza - Január végén meghirdetett felhívásunkban arra kértük olvasóinkat, hogy öt kategóriában küldjék be azon jelöltjeiket, akik az általuk végzett tevékenységükkel példát mutatnak a felnövekvő generációnak és megyénk lakosságának. A jelöltekre online felületeinken, illetve a lapunkban megjelent szelvényen is szavazhattak olvasóink, akik nagyon aktívak voltak: háromezer szavazatot küldtek.


360 fokos videó a díjátadóról

Nézz körbe 360 fokban! A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”!

Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


Mosolygós családtagok és büszke felettesek kíséretében érkeztek meg csütörtök délelőtt a Hotel Korona dísztermébe a Kelet hétköznapi hősei, akik, bár öt különböző területet képviselnek, mégis sok bennük a közös. Ezek közül is a legszembetűnőbb a szerénységük: mindannyian úgy gondolták, hogy ők nem hősök, csupán egyszerű emberek, akik nap mint nap teszik a dolgukat.

Hős, hősök, hőstettek – nagy szavak, melyek hallatán regények főszereplői, vagy olyan emberek jutnak eszünkbe, akik a magyar történelem márványlapjaira írták fel nevüket – mondta Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország főszerkesztője, és hozzátette: Leon Leyson sorai segítségével másképp is megközelíthető ez: „A hős egy olyan egyszerű emberi lény, aki a legjobbat választja a legnehezebb időkben.”

Nagyszerű példák

– Ilyen hősök közöttünk is élnek, itt, Szabolcs-Szatmár-Beregben. A Kelet-Magyarország több mint 70 éve hű krónikása megyénk életének, annak minden területéről tudósít, de a legkedvesebb téma a múltban és a jelenben is a nagyszerű emberi példák bemutatása. Most is ez volt a célunk: ezzel a kezdeményezéssel példaképeket, hétköznapi hősöket kerestünk és találtunk. Még akkor is, ha a megszólítottak első hallásra szerényen hárították a hős jelzőt, megnevezést – de erre is van egy megerősítő Tim Bruno-idézet: „Egy igazi hős sem tudja magáról, hogy hős.”

– Az akció meghirdetése után olvasóink éltek javaslatokkal a jelképes díjra, ami nagyon is valóságos elismerés. A segítségükkel alakítottuk ki előbb a jelöltek körét, majd ők szavaztak és döntötték el, kik lesznek a jók között a legjobbak. Küldtek szavazatot a lapból kivágott szelvényen és digitális formában is, így alakult ki a végeredmény, a győzteseket pedig most itt köszönthetjük.

– Köszönöm, hogy partnerek voltak a Kelet-Magyarország kezdeményezésében, de legfőképpen azt, hogy saját életükkel szolgáltatnak példát arra: élnek közöttünk a hétköznapi hősök. Megmutatták: „Minden emberben megvan a hősiesség lehetősége, mindenki képes az élet valamely területén jót cselekedni másokkal” – mondta Nyéki Zsolt.

Építi a közösséget

Román István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott a 170 éves magyar honvédség múltját bemutató kiállításról érkezett az ünnepségre és azt mondta, az a tárlat sem a vezetőkről szól: a közkatonák ugyanolyan fontosak, mint a tábornokok – az, hogy ki milyen teljesítményt ér el, nem a pozíción vagy a beosztáson múlik.

– Olyan hivatások képviselői kapnak most elismerést, akik a mindennapokban jóval több tiszteletet érdemelnének és akiknek a munkájuk méltán vívja ki mások elismerését. Segítik, támogatják a rájuk bízott embereket, közösséget teremtenek. Köszönet illeti a Kelet-Magyarországot azért, hogy a napilapként betöltött szerepe mellett ilyen akciókat is felvállal, és ezzel építi a megyében élők lelkét, erősíti a közösségeket – mondta Román István.

A köszöntők után a kategóriák győztesei átvehették a névre szóló üvegplaketteket, amelyek igazolják: ők valóban hétköznapi hősök.

KM


Energia, lelkesedés

A tanárok között Domokos Andrea, a Nyíregyházi Arany János Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium pedagógusa kapta a legtöbb voksot. Andreát Göncziné Nagy Mária, illetve jelenlegi és volt tanítványai jelölték. Azt írták róla: rengeteg energia, lelkesedés, hivatástudat és szeretet lakozik benne.

– A tanórákon kívül szabad­idős programokat szervez a fiataloknak, versenyekre készíti fel, sporteseményekre viszi diákjait. A szívén viseli a gyerekek sorsát, bármilyen gonddal, kéréssel bizalommal fordulhatnak hozzá.

Az intézmény igazgatója, Kantár Attila az ünnepségen azt mondta: örül annak, hogy a pedagógusok között is kerestünk hősöket, mert bár nem mentenek életet nap mint nap, mint például a tűzoltók, de a rájuk bízott gyerekekért felelősséggel tartoznak, óvják és védik őket, példaképként állnak tanítványaik előtt.


Nem volt ideje gondolkodni

A rendőr kategória legjobbja Bandics László rendőr főtörzsőrmester, a Kölcsei Határrendészeti Kirendeltség járőre lett, aki nemrégiben égő autóból mentett ki egy férfit Sonkádon. Otthon volt, amikor egy csattanásra lett figyelmes. Éppen fel akart venni egy cipőt, amikor meghallotta a robbanást. Amikor odaért, a gépkocsivezető fejjel ráborult a kormányra. Vérzett a feje és nem volt magánál, miközben egyre nagyobb lángok csaptak ki a motortérből. A hóna alá nyúlt és valahogy kihúzta az ülésből a férfit, de akkor már az utastérben is felcsaptak a lángok.

– Minden gyorsan történt, nem volt időm gondolkodni, csak cselekedni – mesélte akkor lapunknak. Dr. Gere Zoltán rendőr ezredes, a határrendészeti kirendeltség vezetője úgy fogalmazott: Bandics László a mindennapokban is kiválóan végzi a munkáját, a kollégái méltán büszkék rá.


A tűzoltó megmentette egy labdarúgó életét

A tűzoltó kategória győztese Bajusz István tű. százados, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság szolgálatparancsnoka lett, aki a civil életben is kamatoztatta már az újraélesztésben megszerzett tudását: egy labdarúgó-mérkőzésen megmentette egy futballista életét.

Felettese, Toldi András tűzoltó alezredes, tűzoltóparancsnok az átadáson azt mondta róla: pontosan két évtizeddel ezelőtt kezdett el tűzoltóként dolgozni, végigjárta a ranglétrát, de bármilyen beosztásban is tevékenykedett, mindenhol a legjobb volt.

Ma már szolgálatparancsokként az embereiért és a beavatkozásokért is felel, a pályája, a szakmai tudása és a hozzáállása alapján megérdemli a hétköznapi hős elismerést – tette hozzá a parancsnok.


Lelkiismeretes munka,erőn felüli teljesítmény

Az egészségügyi dolgozók között Erdős Ferencné kapta a legtöbb szavazatot. Hétköznapi hősnek egyik betege, Fábián Magdolna jelölte.

– Nála emberségesebb, segítőkészebb ápolónő kevés van a megyében – írta róla a jelölője. – Hozzá bátran fordulhattam munkaidőn kívül is, ha kellett, hétvégén is segített, de nem csak nekem, hanem a családomnak is. A hivatását lelkiismeretesen végzi, erőn felül teljesít nap mint nap – csillogtatta meg Erdős Ferencné erényeit lapunknak a nyugdíjas Fábián Magdolna.

Erdős Ferencné 1996 óta dolgozik Demecserben körzeti ápolóként, előtte tíz évet húzott le a debreceni belgyógyászaton. Jelenleg dr. Látos Zoltán demecseri rendelőjében végzi a munkáját, de a helyi központi orvosi ügyeletbe is besegít, ahol nem ritkán hétvégi vagy éjszakai műszakot is vállal – tudtuk meg Erdős Ferencnéről, aki a csütörtöki átadáson megköszönte betegei bizalmát és azt mondta: meglepte a jelölés, hiszen ő nem hős, csak teszi a dolgát.


Észre kell venni azokat, akiket támogathatunk

A máriapócsi Vigyázzunk Egymásra Egyesület elnöke, Balázs Csabáné az önkéntesek között győzött.

Az őt jelölő Palóczy Lajosné azt írta az egyesületről: adományokból újraélesztő készüléket vásároltak és az oktatást is megszervezték. Évek óta végzik a parlagfű-mentesítést, négy-öt kisteherautónyi használt ruhát szállítanak évente a megye kórházaiba, gyűjtöttek gyermekjátékokat, könyveket, babakocsit és a Periféria Egyesület nyíregyházi átmeneti otthonának is juttattak az adományokból, de szívpárnát (gyógypárna) is készítenek a mellműtéten átesett hölgyeknek – ebből eddig közel hétszáz készült el.

Balázs Csabáné három gyermeke és nyolc unokája mellett végzi ezt a rengeteg munkát. Aranka néni – mindenki így szólítja Balázs Csabánét – az ünnepségen azt mondta, ő nem hős, olyan, mint bármelyikünk, csak egy kicsit jobban figyel a körülötte lévőkre.

– Észre kell vennünk azokat, akik segítségre szorulnak, akiket támogathatunk. Büszke vagyok arra, hogy ebben a munkában sokakra számíthatok, segítőkész, jólelkű emberek vesznek körül – mondta Balázs Csabáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában