Helyi közélet

2018.04.27. 15:22

Segítik egymást a települések

Nyírbogdány - Szeretnék fokozni a cserediák-kapcsolatokat, az oktatási-nevelési intézmények együttműködését.

Nyírbogdány - Szeretnék fokozni a cserediák-kapcsolatokat, az oktatási-nevelési intézmények együttműködését.

Április utolsó vasárnapja a testvérvárosok világnapja. A testvérvárosok gondolata a második világháború után született meg, amikor az emberek felismerték, hogy csak egyetlen úton léphetnek előre: ha szorosan együttműködnek szomszédaikkal.

Saját forrás és támogatás

Természetesen nemcsak városok köthetnek egymással szerződést hosszú távú együttműködésről, hanem falvak is. Az utóbbi évtizedekben megyénk több faluja is kötött testvértelepülési szerződéseket – főleg – a határainkon túl található magyar falvakkal.

A kapcsolatok erősítését ebben az évben támogatta a Bethlen Gábor Alap is. Ezt a támogatást kihasználva, saját forrással kiegészítve megrendezi a testvértelepülések találkozóját a nyírbogdányi önkormányzat április 27. és 29. között.

A nyírségi község Balogh Tibor Zoltán polgármester vezetésével négy településsel tartja évek óta a kapcsolatot, így várják a rendezvényre Dunabogdány, Tiszabogdány, Nagydobrony és Bihar küldöttségét is. Bihar településsel éppen tíz évvel ezelőtt, 2008. május 1-jén kötötték meg a szerződést, míg Nyírbogdány, Dunabogdány és Tiszabogdány polgármestere 2013. október 5-én írta alá az együttműködési szerződést.

Az összetartozás fája

A hétvégi programsorozat április 27-én 15 órakor kezdődik a testvértelepülések delegációinak fogadásával. Testvériskolai megállapodást írnak alá a Kazinczy Ferenc Baptista Általános Iskola és Óvoda székhelyén. A megállapodás kitér majd többek között a cserediák-kapcsolatokra, a testvértelepülések oktatási-nevelési intézményeinek együttműködésére.

A hivatalos iratok aláírása után 17 órától táncház lesz a művelődési házban.

A szórakozás kapja a főszerepet április 28-án az iskola mögötti sportpályán. Főzőverseny kezdődik 10 órakor, s míg a finomságok készülnek, a vendégeket nóta és néptánc szórakoztatja. A megnyitó gondolatokat 13.10 órakor mondja el Balogh Tibor Zoltán polgármester.

A nap folyamán bemutatkoznak a testvértelepülésekről érkezett művészeti együttesek is. Este koncertet ad Dj. Szatmári és Jucus, majd 21 órakor tűzijáték zárja a napot.

Az összetartozás fáját április 29-én 10 órakor ültetik el Nyírbogdány főterén. A testvértelepülések delegációi az összetartozás fájára idézetet tartalmazó szalagot helyeznek el, ezzel is erősítve a nemzeti összetartozás gondolatát.

A nyírbogdányi templomban ökumenikus istentisztelettel folytatódik majd a testvértelepülések találkozója, amely tudományos és kulturális konferenciával fejeződik be.

KM

Ezek is érdekelhetik