Helyi közélet

2018.04.29. 13:21

Sohasem azt bántja, aki „elhagyta”

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Mindenkinek érdeke, hogy az utódokra élhető, egészséges környezetet hagyjunk örökül.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Mindenkinek érdeke, hogy az utódokra élhető, egészséges környezetet hagyjunk örökül.

Ritka eset az, amikor valamit elhagyunk és nem bánkódunk miatta! Nos a szemetelés, a hulladék természetben való „elhagyása”, vagy akár „ott felejtése” láthatóan nem bántja az elkövetőt.

Napi gyakorisággal a határban

Pedig a határt elcsúfító szeméthalmok lassan a gombákat megszégyenítő sebességgel növekednek. Már-már az az ember benyomása, hogy az amőbákhoz hasonlóan nem ivarosan, hanem viharosan szaporodnak. Persze, nem bánt ez a probléma mindenkit, hiszen aki nem vágyik a szabadba, az nem találkozik ezzel a problémával. Vannak azonban olyanok, akiket igencsak bosszant a szemét látványa. Ők azok, akik napi gyakorisággal járják a természetet, éppen annak szépségét keresve.

Bizony kitalálhatta a kedves olvasó, hogy a vadászokról van szó. Sok helyen a horgászok is hasonló lelki beállítással rendelkeznek. Azonban nem csak a szépérzéket bántja a szemét. Egészségügyi problémát is okoz a veszélyes hulladékok megbújása a kizöldülő határban. Nem ok nélkül fognak bele egyre többen a tavaszi „nagytakarításba”. Mindenkinek érdeke, hogy gyermekeinkre ne szemetet, hanem élhető, egészséges környezetet hagyjunk örökül.

A megyei Vadászkamara és Vadászszövetség látva a vadásztársaságok önkéntes vállalását, igyekezett összefogni az idei környezetvédelmi akciót. Ennek keretében 4 ezer 200 zsákot és több mint 500 pár kesztyűt osztott szét a hulladékot szedő társaságok között. Közben pedig egyeztetéseket folytatott az Észak-Alföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-vel az összegyűjtött hulladék beszállításáról. A kiosztott zsák nem kevés, de ez csak a jéghegy legteteje. Csak a legfrekventáltabb helyek mentén tudták összegyűjteni a hulladékot a lelkes vadászok. De így is csak dicsérni lehet a résztvevőket, hiszen manapság nem divat a más által okozott gondokat megoldani. Az önkéntesek munkáját több önkormányzat is tevőlegesen segítette, s ezért köszönet illeti őket.

- Fazekas Gergely, megyei titkár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában