Helyi közélet

2018.04.16. 07:20

Száz százalék: kell az egy százalék!

Nyíregyháza - Az idén is május 22-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 százalékáról.

Nyíregyháza - Az idén is május 22-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1 százalékáról.

Az előző években legtöbben a gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlották fel adójuk 1 százalékát.

A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány percet igényel az adózóktól. A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemélyek a jövedelemadójuk 1+1 százalékáról rendelkezhetnek, azt az általuk megjelölt civil és/vagy egyházi szervezeteknek, illetve a Nemzeti Tehetség Programnak is felajánlhatják.

Az egyszázalékos felajánlásoknak köszönhetően évente körülbelül félmillió forinttal többet fordíthat a működésére a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület.

Csakúgy, mint tavaly, az idén is május 22-ig (pünkösd utáni kedd) lehet rendelkezni az szja 1+1%-áról, idén is az szja-bevallási formától függetlenül – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán.

Az egyszázalékos felajánlásoknak köszönhetően évente körülbelül félmillió forinttal többet fordíthat a működésére a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület.

– Tavaly közel hétszázezer forint érkezett be hozzánk, amit – az előző évekhez hasonlóan – az egyesületi tagok balesetbiztosítására, valamint az eszközeink biztosítására, raktárbérletre és a búvárfelszereléseink karbantartására, felújítására fordítottunk – tudtuk meg Vincellér Tibortól, a mentőcsoport vezetőjétől.

Nyílt napot tartanak

– Ha lenne a szervezetnek legalább egy főállású tagja, valószínűleg jutna időnk a kampányra, de így, hogy mindenki a munkája mellett, a szabadidejében dolgozik az egyesületnél, erre nincs lehetőségünk. Jó lenne minél több iskolába, óvodába eljutni és bemutatni, mivel foglalkozunk, de idő hiányában ezt ritkán tehetjük meg. Leginkább a barátaink, családtagjaink gondolnak ránk adóbevalláskor, illetve a könyvelő ismerőseink szoktak ajánlani minket a tanácstalan ügyfeleiknek.

Vincellér Tibor szerint a civilek számára sokszor megfoghatatlan a munkájuk, ezért döntöttek úgy, hogy április 22-én, vasárnap 10 és 14 óra között nyílt napot tartanak.

– Bárki ellátogathat a kőlaposi kiképzőpályára, ahol kipróbálhatják azokat az eszközöket, melyek használatához nem kell külön munkavédelmi oktatás vagy szaktudás, de bepillanthatnak a mentőkutyák kiképzésébe is. A nyílt nappal egy időben a kutyás akadálypályák karbantartását végezzük – tette hozzá a mentőcsoport vezetője.

Kilépnek a nyilvánosság elé

Amilyen fontos célokat határoztak meg a 2009-es alapításkor, olyan csendben, a háttérben megbújva működik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítvány. – Még a kórházi dolgozók közül is kevesen tudják, hogy vagyunk, ezért döntöttünk úgy: kilépünk a nyilvánosság elé, megismertetjük a megyében élőkkel is a tevékenységünket, céljainkat – mondta el dr. Francz Monika. Az alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette: tavaly mintegy félszázan ajánlották fel nekik az adójuk egy százalékát, noha az egész megyét lefedő intézményrendszerüknek mintegy ötezer dolgozója van.

– A mi alapítványunk életében és működésében is fontos az egy százalékos támogatás, hiszen az viszonylag szabadon, de az alapító okiratban foglalt célok bármelyikére felhasználható, míg a célzott támogatás csak arra, amire érkezett – mutatott rá a kuratóriumi elnök. – A legfontosabb a megyei kórházak tárgyi és személyi feltételeinek fejlesztése, az egészségügyi ellátás színvonalának emelése, a gyógyító és ápoló munkát segítő eszközök beszerzése. Támogatjuk a dolgozók szakmai képzését, a lakosság egészségmegőrzését segítő programokat – sorolta Francz Monika, majd kiemelte az Öregedés méltóságáért programjukat, melynek célja, hogy a kórházakban az idős betegek ápolási körülményei javuljanak, de nagy hangsúlyt helyeznek a hozzátartozók otthoni ápolással kapcsolatos ismereteinek fejlesztésére is oktatással, kiadványokkal.

Önkéntesen, szívvel-lélekkel

A 2010 óta, Kemecsén működő Fordulópont Közhasznú Egyesület önkéntesei többféle módon igyekeznek támogatni a szűkebb-tágabb környezetükben élő elesetteket, miközben maguk is jó néven veszik a támogatást – adó egy százalékok formájában. – Segítjük a daganatos betegek testi és lelki erőnlétének megőrzését, ruhát osztunk a mélyszegénységben élőknek, de szívügyünk a közfoglalkoztatottak visszavezetése a nyílt munkaerőpiacra, és az életmentési alapismeretek ingyenes terjesztése is minden generációt megszólítva, kihelyezett oktatások keretében – mesélte Kissné Szabó Tünde, a Fordulópont egyesület elnöke.

Ki jogosult felajánlani és ki lehet kedvezményezett?

– Ki jogosult felajánlani az 1%-ot?

Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad, jogosult felajánlani. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni, amennyiben szereznek az adóévben az összevont adóalapba tartozó jövedelmet. Fontos tudni, hogy az egyházak részére még akkor is érdemes nyilatkozni, ha a magánszemély bevallás szerinti fizetendő adója 0 forint. Az egyházak kiegészítő támogatását ugyanis nem a felajánlott összegek nagysága, hanem a felajánlások száma alapján határozzák meg.

– Kiknek lehet felajánlani az 1%-ot?

Kedvezményezettet két csoportból lehet választani, de mindegyikből pontosan csak egyet-egyet. Az 1 százalékok nem oszthatók meg és nem is vonhatók össze. Lehet csak az egyik csoportból is választani, nem kötelező mindkét 1 százalékról rendelkezni. Ha viszont azonos csoportból több kedvezményezettet is megjelölünk, az érvénytelen felajánlásnak minősül és egyik szervezet sem kapja meg a felajánlott összeget.

BM, CSA, LTL, PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában