Helyi közélet

2018.04.18. 17:04

Széchenyisek jubileumi éve

Nyíregyháza - Egykori emlékek felkutatásával, kiállításokkal, gálaműsorral emlékeznek a nyíregyházi iskola centenáriumára.

Nyíregyháza - Egykori emlékek felkutatásával, kiállításokkal, gálaműsorral emlékeznek a nyíregyházi iskola centenáriumára.

Aki a „Kefébe” járt, az éppúgy széchenyis diáknak vallja magát Nyíregyházán, mint aki a Pénzügyi vagy a SZIKSZI tanulója volt. A patinás nyíregyházi középiskola neve, jellege és beceneve is változott az elmúlt száz esztendőben, egy valami azonban állandó: a magas színvonal az állandóságot képviseli az idén fennállása századik évfordulóját ünneplő tanintézményben.

Ünnepi rendezvények

– Eléggé pici intézményként, de annál nagyobb lendülettel, felső kereskedelmi jelleggel indult száz évvel ezelőtt az iskola, amely nyolcvan éve, 1938 óta viseli Gróf Széchenyi István nevét – mondta Szabó Attila, a Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója, aki maga is széchenyis diák volt, és ezzel nincs egyedül elődei között és a jelenlegi tantestületben sem. – Az iskola azóta a kornak megfelelő névváltozásokon ment keresztül, de az irányt megőrizte. A közgazdaság a fő irányvonal, de az élet hozta magával az újabb képzési területeket, így az ügyvitelt, a gyors- és gépírást, az informatikai és programozó képzést valamint legújabban a sportot, hiszen bázisiskolája lettünk a nyíregyházi futball­akadémiának. Az elnevezés „toldalékai” is gyakran változtak, volt egymást követő több tanév, amikor rendre különféle iskolanevek kerültek fel a tablókra. Legutóbb 2016-ban változott az elnevezésünk, amikor szakgimnázium lettünk.

A centenárium tálcán kínálja azokat az ünnepi rendezvényeket, amelyek már kezdetüket vették, és szeptemberig se vége, se hossza nem lesz ezeknek.

– Rendezvénysorozattal ünnepeljük meg az iskola fennállásának százéves évfordulóját, minden munkaközösségnek megvan a feladata abban, hogy a múlthoz kötődő emlékeket összegyűjtse. A hozzánk ilyen módon eljutott tárgyi emlékekből iskolatörténeti kiállítást rendezünk, ennek április 25-én 11 órától lesz az ünnepélyes megnyitója. Ennek keretében igyekszünk bemutatni az iskola százéves múltját, minél mélyebben, vagyis nemcsak az elmúlt néhány évtizedre koncentrálunk, hiszen van száz évvel ezelőtti újságcikk is a birtokunkban. Igyekeztünk megszólítani a hatvan évvel ezelőtt végzett diákjainkat is. Az elmúlt hónapokban több pályázatot is kiírtunk a jelenlegi és az egykori diákjaink számára, ilyen a logó- vagy éppen az esszéíró, utóbbi az „Én Széchenyim” címmel. Az iskola jellegének megfelelően közgazdasági, ügyviteli, informatikai és sport tematikájú találkozókat is szervezünk régi diákokkal, akik a saját szakmájukban elismertek lettek, de nagyon sok korábbi diákunk helyezkedett el a média világában, őket is külön meghívjuk majd, így a jelenlegi diákok inspirációt meríthetnek a régi Széchenyi szellemiségéből. Szeptember 21-én, Széchenyi István születésnapja alkalmából iskolánk minden évben megrendezi a Széchenyi-napot, nem lesz ez másként idén sem. A rendezvénysorozat csúcspontja a szeptember 22-ei gálaműsor, ahol bemutatjuk az intézmény sokszínűségét.

Öregdiákok írhatnak

Az iskola vezetése nyitott egy elektronikus felületet is, amelyen az „öregdiákok” regisztrálhatják magukat, azzal a céllal is, hogy kiderüljön, ki mire vitte az életben az iskolából kikerülve. Erre még nem késő jelentkezniük az egykori diákoknak, akik a [email protected] e-­mail-címen is megtehetik ezt.

BT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában