Helyi közélet

2018.04.20. 07:53

Tiltakoznak az antenna telepítése ellen a nyíregyházi lakók

Nyíregyháza - A négy lépcsőház lakói elszántak, rendkívüli lakógyűlésre készülnek.

Nyíregyháza - A négy lépcsőház lakói elszántak, rendkívüli lakógyűlésre készülnek.

Tiltakozó akciót indítottak, aláírásgyűjtést kezdeményeztek a nyíregyházi Jósaváros négy lépcsőházának lakói, mert nem akarják, hogy mobilszolgáltató bázisállomást, vagyis antennát telepítsenek a fejük fölé.

Jog az egészséghez

– A Nyíregyházi Lakásszövetkezet és a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. között jött létre a szerződés, melynek értelmében az Ungvár sétány 29-31-33-35. számú lépcsőházak fölötti közös tetőszerkezetre, az Ungvár sétány 31. szám alatt a liftakna tetejére épülne az antenna – magyarázta lapunknak Ungváriné Bacskai Erika, a lakosok szóvivője.

– Soha nem járultunk hozzá semmilyen antennához, nem tettünk hajlandósági nyilatkozatot antenna telepítésére, sőt az egyik lépcsőháznál többször is bekerült a lakógyűlés jegyzőkönyvébe, hogy tiltakoznak átjátszó állomás, antenna telepítése ellen. A Lakszöv mindezt nem vette figyelembe a szerződés aláírásakor, de mi továbbra is megvétózzuk az antenna telepítését, hiszen a tervezett antenna hatósugarában a lakásaink mellett oktatási-nevelési intézmények – iskolák, óvodák – találhatóak – folytatta az édesanya. – Azért nem akarjuk az antennát, mert a környezetünkben tovább növekedne az elektromágneses hullámok mennyisége, s a levegő szennyezettségével érintkezve megnövelné az elektroszmogot is, ami okozhat többek között allergiát, hormonzavart, idegrendszeri betegséget, rákot, emésztési zavart, csontritkulást. Az Alkotmány kimondja, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi-lelki egészséghez. Éppen ezért teljes mértékben küzdünk azért, hogy ne telepítsék a fejünk fölé az antennát. Elszántak vagyunk, április 23-án, hétfőn rendkívüli lakógyűlést hívunk össze!

Szakértői vizsgálat

Szathmáry Imre, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet ügyvezető elnöke érdeklődésünkre a következőket mondta:

– Egy szokványos hatósugarú mobil antennáról van szó, amely Nyíregyháza most kiépülő szélessávú 4G hálózatának fogja egy elemét képezni. Úgy vélem, hogy napjainkban már nem kell külön bizonygatni, hogy az okostelefonok, az asztali és mobil számítógépek megfelelő használatához elengedhetetlen a korszerű antennarendszer kiépítése.

– Ma már az is közismert, hogy az ilyen típusú antenna sugárzása legkevésbé az alatta lévő épületben érzékelhető, s ez a sugárzás is olyan elenyésző mértékű, amely az épületben lakók életminőségét, egészségét a legkevésbé sem érinti hátrányosan. Az Ungvár sétányon lévő épület körbe van véve olyan házakkal, amelyeknek a tetején több tucat antenna van elhelyezve. Ha a tiltakozók annyira félnek az antenna sugárzásától, akkor már azoknak a telepítése során kellett volna tiltakozniuk, ugyanis elméletileg ezen antennák sugárzása érintheti lakóépületüket és környezetüket – merült bele a részletekbe a „LAKSZÖV” vezetője. – Tájékoztatót személyesen nem tudtam tartani, mert 150 embert nincs hova összehívnom, de az érintett lakók fognak kapni egy részletes írásbeli tájékoztatót fényképekkel, térképpel, szakértői véleménnyel, de ennek az összeállítása időbe telik. A szakemberek szerint ezek a digitális rendszerű antennák, amelyeket mostanában szerelnek fel, annyit sem ártanak, mint a fülre tett mobiltelefon. Az antenna telepítését követően, most már működés közben újabb szakértői vizsgálat következik, s a végleges üzembe helyezéshez csak a minden szempontból kielégítő adatok esetén járulunk hozzá. A részletes írásbeli tájékoztatót mindegyik lépcsőházban meg fogják kapni az ott élők.

A fejlődés nem állhat meg

– Egy dolog biztos: a fejlődést nem lehet megállítani megalapozatlan tévhitek alapján, mert akkor visszajutnánk a kőkorszakba. Ezt pedig senki nem kívánja, mert azok, akik aláírták a kérvényt, nagy valószínűséggel interneteznek, mobiloznak, vagyis ők is használják azt a szolgáltatást, amit ezek az antennák nyújtanak. Azzal kapcsolatban pedig, amit az egészség károsításáról írtak, hadd jegyezzem meg: a megyei oktatókórház egyik épületén és a Nyíregyházi Egyetem tetején is jóval nagyobb antennák vannak. Gondolom, ezek az intézmények a betegeket és a hallgatókat nem akarják betegebbé, illetve beteggé tenni. Zárásként még fontos kiemelnem: a DIGI Kft. évente jelentős összeget fog bérleti díjként fizetni, s ennek a felét automatikusan az érintett lakóépület felújítási alapjában írják jóvá.

DIGI Kft.: megfelel az előírásoknak

Szerkesztőségünk megkereste a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-t is, hogy vajon mit kell tudni a telepítendő antennáról.

– A bázisállomás sugárzásának határértéke az antenna melletti, alatti és mögötti térben az egészségügyi rendeletben meghatározott előírásoknak megfelel, ezért egészségkárosító hatása nincs. A DIGI által üzembe helyezett berendezések az Európai Unióban és Magyarországon hatályban lévő minden technikai, üzembiztonsági és egészségügyi előírásnak és követelménynek maradéktalanul megfelelnek, a legújabb technikai fejlesztések alkalmazásával készültek és működnek a DIGI teljes hálózatán – tájékoztatta lapunkat Kállai Annamária marketing manager.

– A házat képviselő szövetkezettel érvényes és hatályos bérleti szerződést kötött a DIGI Kft. a vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával. A szerződést sem a lakók, sem más nem támadta meg jogi úton, annak érvényességével kapcsolatban peres eljárást nem kezdeményeztek. A telepítéssel kapcsolatos lakossági visszajelzés miatt egyeztettünk a képviselő szövetkezettel, amelytől a telepítési munkálatok elvégzésére írásos hozzájárulást kaptunk. A lakók teljes mértékű megnyugtatása érdekében a továbbiakban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól egy helyszíni mérést is igénybe fogunk venni és ennek eredményéről a lakókat is tájékoztatni fogjuk.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában