Helyi közélet

2018.04.19. 07:28

Több giga harcsát is fogtak az utóbbi időben az apagyi tóból

Apagy - A hatalmas harcsák mellett szép pontyot is fogtak az apagyi egyesület tagjai.

Apagy - A hatalmas harcsák mellett szép pontyot is fogtak az apagyi egyesület tagjai.

Egyes vélemények szerint a legjobb harcsázási időszak április első heteiben van, ugyanis aztán az utódnevelés érdekében elfészkelnek, s májusban meg is kezdődik fogásuk tilalmi időszaka.

Hajnalban rabolt

Lehet valami igazság ebben a megállapításban, ugyanis az elmúlt hetekben több nagy méretű harcsát is fogtak az apagyi Kenderáztató-tóban.

Az egyik harcsa megfogása a községben élő Urbán Attila nevéhez fűződik.

– Hetente 2-3 alkalommal kimegyek a tóhoz, ahová velem jön a 12 esztendős kisfiam, mert ő is nagyon szeret horgászni. Április 1-jén, húsvét vasárnap őrséget adtam a tónál, így a kellemest összekötöttem a hasznossal, s horgásztam is. A kisfiam hamar megfogott két bodorkát, közülük az egyiket feltettük csalinak a harcsás készségre – elevenítette fel az élményeket lapunk számára Urbán Attila. – Egész éjszaka egy kapásunk sem volt, majd 4 óra körül mondta a barátom, feküdjek le, ő fennmarad. Arra riadtam fel 45 perc múlva, hogy szól a kapásjelző. A fék ki volt engedve, a damil erőteljesen megindult lefelé. Óvatosan és türelmesen kellett dolgoznom, mert bár pár napja éppen lecseréltem a már két éve használt, elöregedett damilt, de a helyére monofil 45-ös damilt tettem, ami csak 15 kilogramm teherbírású. Nem mertem erőltetni, így aztán eltartott vagy 45 percig a fárasztás, mire partra hoztam a harcsát. A fárasztáskor nem igazán láttam a halat, hiszen még sötét volt, csak a fejlámpám világított, de a húzása alapján nagyra saccoltam. Azt azonban nem gondoltam, hogy 203 centiméter hosszú és 63 kilogramm lesz.

Szerencse is kellett hozzá

Az Apagyi Horgász Egyesület tagjaként komolyabban három éve harcsázik Urbán Attila. Fogott már korábban 3,5 és 4 kilogrammos harcsákat, de ez az idei harcsa messze túlszárnyalta ezeket. Élete legnagyobb halát is ez a harcsa jelenti. A legnagyobb megfogott busa 14 kg, a legnagyobb ponty 8,75 kg, az amur 12,80 kilogramm volt. – Sok ismerős gratulált a harcsához, de mint említettem, a felszerelésemet figyelembe véve szerencse is kellett a megfogásához. Nagy a család, így szétosztottam a rokonok között a halat, de nekem is van még a mélyhűtőben.

Felejthetetlen fogás

Pár nappal később, április 7-én a Nyírtéten élő Gyulai László is fogott egy harcsát az apagyi horgásztóban: a hal 54 kilogramm és a farktőig 184 centiméter hosszú volt.

– Délután 3 óra körül érkeztem a tóhoz, és csalihalként bodorkát sikerült fognom. A harcsás készséget stupekes módszerrel csak naplemente előtt fél órával szoktam bedobni, hogy még lássam, hová is sikerült bejuttatnom. Addig pedig spiccbotozni, fee­derezni szoktam – idézte fel a vízparti órákat Gyulai László. – Van egy kedvenc helyem, három éve ott fogtam egy 48,75 kilogrammos harcsát, ami néhány hónapig tórekordnak számított.

– Úgy éjjel 22.45 óra lehetett, amikor az egyik boton két nagyobb húzást észleltem. Odamentem a bothoz, hogy vajon lesz-e folytatása, s lett: sípolt az elektromos kapásjelző, s hallani lehetett, ahogy a damil tekeredett lefele. Bevágtam, de akkor még nem éreztem semmit. Ahogy erősebben húztam, már éreztem, hogy egy nagyobb hal lesz, a fék is nagyon dolgozott. A fárasztása tizenöt-húsz percig tartott. Nagy volt az örömöm, egy felejthetetlen élménnyel lettem gazdagabb, hiszen ez eddigi életem legnagyobb harcsája. A harcsázó botomon Penn-orsót használok, a fonott zsinór 50-es, a szakítószilárdsága 70 kilogramm. Úgy gondoltam, legyen mindenből a legjobb, mert gyakran akadós helyen horgászom. S hogy miért szeretek horgászni? Számomra elsősorban a kikapcsolódást jelenti a horgászat, a csend, a békesség megnyugtat. Kizárjuk a külvilágot, hiszen még villany sincsen, sötétben beszélgetünk a barátokkal, a horgásztársakkal. S ha mindehhez még kapás, ráadásul ilyen nagy fogás is társul, akkor tökéletes a boldogság.

MML

Ezek is érdekelhetik