Helyi közélet

2018.04.25. 11:21

Újratanítják az izmokat mozogni

Nyíregyháza - Megérkezett a gyermekrehabilitációs osztályra az olvasóink támogatásával megvett készülék.

Nyíregyháza - Megérkezett a gyermekrehabilitációs osztályra az olvasóink támogatásával megvett készülék.

Hétköznapi nagyüzem fogadja a Jósa András Oktatókórház Gyermekrehabilitációs Osztályára belépőt kedden. Az egyik kórteremből öt év körüli kisfiú lép ki, szorosan fogja édesapja kezét, a játszósarok felé tartanak, a járásán látszik a hosszú hónapok kitartó munkájának eredménye. A szakrendelők előtt szülők várnak a kezelésekre, a pár hónapos és az idősebb gyerekek is türelmesek, olykor kacagás hallatszik a folyosón.

Mozgásra késztet

Mosolyogva, értékes dobozzal a kezében fogad minket dr. Kubinyi Erika főorvosnő. Igen, azért érkeztünk, hogy megnézzük azt a funkcionális elektrostimuláló (FES) készüléket, amely megérkezett az osztályra, s amihez nagylelkű olvasóink karácsonyi felajánlásai adták a legnagyobb támogatást, ezt egészítette ki az osztály „Kérlek, segíts…” Alapítványa. – Már ismerkedünk az eszközzel, hamarosan, a gyártó cég oktatását követően pedig élesben használhatjuk az országban az elsők között – mondja a főorvosnő, miközben a csaknem 600 ezer forintot érő, laikus szemnek apró, szakmai szempontból annál nagyobb eszközt egyetlen pillanatra mi is kézbe vehetjük.

– A készülék olyan többcsatornás ideg- és izomstimulátor, amely lehetőséget nyújt komplex mozgások létrehozására és támogatására, az emberi szem számára láthatatlan izom-összehúzódást is érzékeli. A fokozott izomtónusú, mozgás- és tartási rendellenességgel született vagy élő gyerekeknél a készülék újratanítja az izmot arra, hogyan kell működnie. A funkcionális pedig azt jelenti, hogy a problémás izomcsoportra közvetlenül tudnak rákeresni, s annak a működését segíteni – említi a készülékről a szakorvos, s hogy közérthetőbb legyen, el is magyarázza.

– Izomsérült, bénult, idegrendszeri sérüléssel küzdő gyermekek izmait tudjuk ezzel stimulálni, erősíteni. Az eszköz attól igazán különleges, hogy érzékeli, a beteg meddig képes önmagától megtenni egy mozdulatot, megemelni a láb- vagy kézfejét, elfordítani a karját, s amikor elér a határhoz, akkor egy impulzussal a gép további mozgásra készteti az izmot.

– A végső cél természetesen az, hogy a mozgás tökéletesedjen, a kiegészítő terápiákkal a legtöbbet hozzuk ki a gyerekekből, a lehető legjobb életminőséget érjük el – fogalmaz dr. Kubinyi Erika főorvosnő, hozzátéve: ennél az eszköznél fontos az is, hogy a gyerek értse és végre tudja hajtani a kért mozdulatot.

Drotár Agáta gyógytornászhoz Vojta-terápiára érkező Vikin meg is „mutatják”, hová kerülnek majd a tappancsok. Az csecsemők és legkisebbek esetében még passzív, a gyermek közreműködését nem igénylő terápiákkal kezdődik majd a kezelés, amit a FES-sel lehet kiegészíteni.

Egyénre szabott terápia

– Külföldön már nagy sikerrel használják a készüléket, nagyon jók a tapasztalatok – erősíti meg a gyógytornász, érthető, hogy nagyon várják a kezeléseket és annak hatásait, hiszen egyénre szabott terápiára lesz lehetőség, de a FES arra is kiváló, hogy megelőző kezelésként elkerüljék az ízület deformitását, ami a bénult izmok mozdulatlanságának következtében alakul ki.

A gyermekek 10–15 százaléka betegség vagy sérülés miatt – átmenetileg vagy tartósan – az egészséges fejlődésében akadályozott. Az osztály célja a megzavart fejlődés korrekciója, illetve a fogyatékosság csökkentése, a funkciózavar helyreállítása. Ebben pedig az osztályon dolgozó szakembereken – orvosok, gyógytornászok, konduktorok, terapeuták – túl nagy szerepe van a szülőknek is.

Párizsi világkongresszus

– Tavaly megfigyelőként, az idén már előadóként veszünk részt a rehabilitációs világkongresszuson – osztotta meg lapunkkal a hírt dr. Kántor Katalin. Az osztályvezető főorvos hozzátette: ez komoly szakmai elismerése az osztályon folyó gyógyító munkának. – Két előadást is tartunk júliusban Párizsban. Az egyik a zeneterápia hatásairól, eredményeiről szól, mert ez különleges a rehabilitációs osztályok működésében, a másik az a program, amit a CP-s gyerekeknek (Cerebrális Parézis – a központi idegrendszer károsodása miatt kialakult mozgásfogyatékosság) vezettünk be, az intenzív intervallum terápiával szerzett tapasztalatainkat oszthatjuk meg a világ rehabilitációs szakembereivel.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában