Helyi közélet

2018.05.25. 11:07

Az aranyszablya Geszteréd históriáját is szabja

Geszteréd - A székelykapu átadására székely fafaragóművészek érkeznek.

Geszteréd - A székelykapu átadására székely fafaragóművészek érkeznek.

A község történetének alapját a különleges történelmi ereklye adja: a településen találtak rá arra a világhírű vezéri sírra, amiből a régészek szerint Árpád vezér egyik fiának az aranyszablyája került elő. Ennek apropóján immár harmadszor rendezik meg a Geszterédi Aranyszablya Fesztivált.

– Nagyon látványosnak ígérkezik a szombati fesztivál, ami szokás szerint a községi parkban kap helyet. Százharminc íjászt várunk, ami igazán különleges – újságolta Szabó József polgármester. Futóversennyel kezdődik a nap, a regisztrálás után 9 órakor startol a mezőny. A Keleti Gyepű Vezérének fogadása után indul az íjászverseny.

– A székelykapu átadására székely fafaragóművészek érkeznek. A fesztivál díszvendége dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a futballpályán rendezendő íjászverseny fővédnöke Mónus József tradicionális távlövő íjász világrekorder lesz.

A fesztivál remek alkalom arra, hogy megismertessék az érdeklődőkkel az 1927-ben Geszteréden megtalált honfoglalás kori leletek jelentőségét. Fellép a Szent Anna Katolikus Általános Iskola és Óvoda csoportja, a helyi nyugdíjas egyesület, az Aqua Manó Party gyermekműsorral készül, a Black Rose Project, valamint Török Tilla és zenekara is szórakoztatja a vendégeket, fél hattól pedig a Rengő Néptáncegyüttes adja elő műsorát. Bővebb információval a www.geszterediaranyszablya.hu honlapon szolgálnak. Aki a szablya-programra vágyik, ne vívódjon sokáig!


Bátor vezére volt népének

„A sírban nyugvó személyről csak egy-két esetben említenek nevet is. Nevezték egyszerűen geszterédi férfinak, előkelő harcosnak, egy nagycsalád vezetőjének, nemzetségfőnek, a fejedelem rokonának, a kalandozókat vezető vezérnek, törzsfőnek, de a fejedelem szót senki nem ejtette ki. Egy biztos, kiváló harcos volt, ez meglátszik a szablya használatáról is. Bátor vezére volt népének. Mindegy, mi volt a titulusa, mi geszterédiek büszkék vagyunk rá” – fogalmazott Varga Gyula tanár, helytörténész, az Aranyszablya Társaság tiszteletbeli elnöke.


A kuratórium

A Geszterédi Aranyszablya Társaság Alapítványt 2015-ben négy magánszemély hozta létre. Az alapítványt három fős kuratórium irányítja: a kuratóriumi elnök Rácz János, a két kuratóriumi tag Kemény Józsefné és dr. Kóti Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában