Helyi közélet

2018.05.19. 09:43

Feltámadt a rakamazi Teknős

Rakamaz - A látogatóközpontban átélhetjük a múltat, különleges időutazásra indulhatunk a turul nyomán, őseink útján.

Rakamaz - A látogatóközpontban átélhetjük a múltat, különleges időutazásra indulhatunk a turul nyomán, őseink útján.

„Ahhoz, hogy tudjuk, kik vagyunk, tudnunk kell, honnét jövünk. S ha tudjuk, hogy honnét jövünk, már nem csak azt tudjuk, hogy kik vagyunk, de azt is, hova tartunk.”

Ez a vergiliusi gondolat vezérelte a rakamazi önkormányzatot, amikor tavaly ősszel megnyitotta az Őseink emlékei című interaktív kiállítást a Rakamazi Teknősház Látogatóközpontban. Tette mindezt saját forrásból, önkéntesek és adományozók segítségével.

Örömmel kalauzolom az ideérkezőket, nem bántam meg, hogy belekóstoltam a ”történelemturizmus” világába" Kovács Alexa

Ami a törikönyvekből kimaradt

Vajon hány utóda élhet a városban valamelyik honfoglaló ősünknek, kik vagyunk, honnan jöttünk? Számít ez ma egyáltalán? Miért lehetünk büszkék közeli és távoli őseinkre, a magyarságunkra? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ mindazok, akik vállalkoznak egy-egy izgalmas, látványos, informatív tárlatlátogatásra a Tokaj határától karnyújtásnyira lévő Teknős „gyomrában”.

– A kiállítás egyben arra is rávilágít, hogy mennyi mindent köszönhet nekünk Európa. Szeretnék, ha minden hazánkfia és -lánya felemelt fejjel, büszkén tekintene a magyarságára, hiszen ezer évnél is régebb óta élünk ezen a földön, a régmúlt tényei és tárgyai pedig a XXI. századi magyaroknak is „üzennek”, ha hajlandóak meghallani azt – mesélte Takácsné Bánlaki Anikó alpolgármester, tárlatvezető, aki – kollégáihoz hasonlóan – korhű ruhába bújva fogadott minket és az utánunk érkező csoportot a Teknősházban.

– Itt olyat látni, ami a történelemkönyvekben nincs benne, s úgy, ahogyan még soha! Igaz, a rakamazi Teknősnek „gyermekkora” volt, az anyagi „védőoltásoknak”, fejlesztéseknek hála, ma már él és virul a látogatóközpont. 2017 utolsó negyedévében közel 2500 látogatónk volt, és az idei forgalomra sem panaszkodhatunk. A honfoglalás kori kiállításon alapuló, egész napos, interaktív programjainkra a helyi lakosok mellett pedagógus- és gyermekcsoportok, történelemkedvelők, határon innen és túlról érkező turisták egyaránt kíváncsiak. A Nyíregyháza-Tokaj bicikliút átadása tovább lendített a Teknős népszerűségén, a kerékpározás szerelmeseinek kedvelt megállóhelye lett. Rengeteg ötletünk van a kiállítás továbbfejlesztésére. Vannak álmaink, hálás látogatóink, csillogó tekintetű gyermekek, akik miatt érdemes az ezer éves múltat megidézni – tette hozzá a (Teknős)ház asszonya.

Magával ragadta a Teknős

– Érdekes diákmunkának indult, de be kell vallanom, beleszerettem ebbe a különleges helybe, örömmel kalauzolom az ideérkező, mindenre kíváncsi kicsiket és nagyokat, nem bántam meg, hogy belekóstoltam a „történelemturizmus” világába – mesélte a jogásznak tanuló Kovács Alexa.

- PI -


Turul ünnep

A rakamazi önkormányzat ebben az évben is megrendezi a hagyományőrzők, hagyománytisztelők találkozóját, a Turul ünnepet. Június 21-23. között szertűz, szakmai programok, kiállítások, lovas programok, koncertek, íjásztábor és íjászverseny, viseletbemutató, valamint középkori és modern játszótér várja majd a kikapcsolódni vágyókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában